Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-30 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/8000-erbjuds-jobb-inom-lantbruket/

SVERIGE GÅR SAMMAN

8.000 erbjuds jobb inom lantbruket

Glenn Eriksson driver Hoffrekullens handelsträdgård var i akut brist av personal då EU stängde gränserna i mars.
Glenn Eriksson driver Hoffrekullens handelsträdgård var i akut brist av personal då EU stängde gränserna i mars. Foto: Tomas Ohlsson

Nu öppnar Sveriges bönder och det gröna näringslivet armarna och erbjuder 8.000 personer arbete.

– De som går utan jobb borde söka sig till lantbruket, säger Anna Karin Hatt, vd för lantbrukarnas riksförbund (LRF).

För de gröna näringarna i Sverige närmar sig en tid där man behöver många säsongsanställda. Lantbrukarnas riksförbund har på näringsdepartementets begäran räknat ut att det handlar om 5 000 arbetstillfällen inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering.

Samtidigt har rörligheten inom EU minskat till följd av corona smittan vilket innebär minskad tillgång på arbetskraft.

– Många brukar annars komma från Ukraina, Polen, Baltikum och Ungern för att jobba inom lantbruket. Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt.

I flera delar av den gröna näringen finns det jobb som man kan klara med hjälp av en kort utbildning.
I flera delar av den gröna näringen finns det jobb som man kan klara med hjälp av en kort utbildning. Foto: Tomas Ohlsson

Grönsaksodlingar och vårbruk ska igång liksom förberedelser för plantering av skog. För att hålla uppe nivåerna inom livsmedelsproduktionen behöver lantbruket nu hitta människor som är redo att göra en insats.

– Vi måste fortsätta producera livsmedel även i den här krissituationen. Vi gör stora ansträngningar för att snabba upp processen med arbetsförmedlingen och för att skala upp projektet ”mer mat mer jobb” som vi redan sedan tidigare har med dem , förklarar hon.

Men än så länge har man inte sett ett ökat antal jobbansökningar trots alla svenskar som förlorat sitt jobb i sviterna av coronakrisen.

Foto: Tomas Ohlsson

– Det är fortfarande en ny situation. Men ska vi kunna lösa situationen så vill det till att de som går utan jobb söker snabbt till lantbruket, så att de hinner få den handledning som krävs för att komma igång med produktionen snabbt, säger Anna Karin Hatt.

Inom vissa yrken, likt arbetet på mjölkgårdar, behöver man tidigare yrkeskunskap för att få jobb. Men i flera delar av den gröna näringen finns det jobb som man kan klara med hjälp av en kort utbildning.

– Det finns säkert många som kan komma och göra en insats.

Glenn Eriksson driver Hoffrekullens handelsträdgård och berättar att det redan saknas flera trädgårdsarbetare. På gården odlar man främst tomater, och säsongen är redan igång sedan februari.

Flera utbytesstudenter från Ukraina skulle ha arbetat på gården under hela säsongen, men på grund av det nya coronaviruset är det omöjligt för dem att resa till Sverige.

Bild 1 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3 Hoffrekullens handelsträdgård.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3
Foto: Tomas Ohlsson

– Jag skulle haft hit två ukrainare och en från polen under förra veckan. Även om de skulle kunna komma senare under säsongen så är det redan för sent. Vi har inte tid att lära upp dem när vi är igång med arbetet.

– Många svenskar vill inte arbeta inom trädgårdsnäringen på grund av lönerna, säger han.

Han förklarar att någon utbildning inte behövs för att få arbeta i Hoffrekullens handelsträdgård och att han nu har fått hjälp av Lantbrukarnas riksförbund med att hitta personal.

Men på många andra gårdar och inom bland annat skogsbruket är det fritt fram att söka.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt