Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

85 rikare än halva jordens befolkning tillsammans

Världens 85 rikaste personer har mer pengar än jordens fattigaste hälft, 3,5 miljarder människor, tillsammans. De ekonomiska orättvisorna fortsätter öka globalt, enligt välgörenhetsorganisationen Oxfam.

– Det är skakande att halva jordens befolkning på 2000-talet inte äger mer än en liten elit vars antal bekvämt skulle få plats i en dubbeldäckare, säger Oxfams vd Winnie Byanyima under det pågående Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Oxfams rapport ”Working for the few” ger svindlande perspektiv om fördelningen av världens ekonomiska tillgångar som totalt uppskattas till 1.560 biljoner kronor (en biljon har tolv nollor, reds anm). Sverige ligger exempelvis trea på listan över länder där de rikare blivit rikare sedan 1980. Här är fler exempel.

• De 85 rikaste personerna har lika mycket pengar som de 3.500.000.000 fattigaste. Antagligen är läget mer extremt eftersom cirka 120 biljoner oredovisade kronor uppskattas vara undanstoppade i skatteparadis.

• Världens rikaste procent äger hälften av världens rikedom – 712 biljoner kronor – och 65 gånger så mycket som den fattigaste hälften.

• 70 procent av världens befolkning bor i länder där inkomstklyftorna ökat de senaste 30 åren.

• Den rikaste procenten har ökat sin andel av världens totala intäkter sedan 1980.

• I USA har den rikaste procenten tagit 95 procent av tillväxten efter finanskrisen och 90 procent har blivit fattigare.

Oxfam visar också flera exempel, historiska och aktuella, hur rika har påverkat politiska beslut till sin fördel. Men organisationen menar att de ökande ekonomiska klyftornas konsekvenser inte bara är skadligt för de politiska och ekonomiska systemen. Barndödlighet, jämställdhet är några områden som eftersätts av ekonomisk ojämvikt, skriver Oxfam.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.