Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/a-kassorna-vi-har-fatt-nej-till-regelforenklingar/

Ekonomi

A-kassorna: Vi har fått nej till regelförenklingar

Foto: Jessica Gow/TT

Sveriges a-kassor riktar nu kritik mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Kritiken kommer efter en DN-artikel där Nordmark sagt att regelverket behöver förändras. Men Sveriges a-kassor menar att de länge lyft behovet av regellättnader utan att få gehör.
– Vi har varit väldigt tydliga med vad som krävs för att vi ska klara av de kraftigt ökade volymerna, säger Harald Petersson, ordförande för Sveriges a-kassor.

Ansökningarna om att få a-kassa ökade dramatiskt under förra året. Sammantaget fick över 100.000 fler a-kassa jämfört med året innan – en ökning med 43 procent, enligt nyhetsbyrån Siren. För att förhindra långa väntetider gav regeringen landets a-kassor ett tillfälligt bidrag på 100 miljoner kronor, men ett komplext regelverk gör att det tar lång tid att lära upp ny personal.

Sveriges a-kassor, som är en gemensam service- och intresseorganisation för landets 25 a-kassor, menar att de återkommande har fört fram behovet av regelförenklingar och pekat på att det nuvarande regelverket är för komplicerat för att kunna hantera stora volymer.

– Vi har tidigare sett effekter av det när arbetslösheten gått upp, och därför har vi i flera år ständigt lyft frågan om att den här försäkringen måste bli mer transparent, säger Harald Petersson.

När coronakrisen blev ett faktum lyfte Sveriges a-kassor återigen fram sina förslag, men innan sommaren fick de besked om att regeringen valt att inte genomföra dem.

– Vi är jättetacksamma att vi fått 100 miljoner till a-kassorna, det är inget snack om det, men för att klara uppdraget utan att ha längre väntetider så är det regelförändringar som är lösningen, säger Harald Petersson.

Foto: Eva Tedesjö

Eva Nordmark svarar i ett mejl att det tar tid att förändra regelverket.

”Vi har övervägt olika alternativ men kommit fram till att det inte finns några snabba lagändringar vi kan genomföra som inte för med sig några negativa konsekvenser.”, skriver hon, och uppger att regeringen lägger kraft på att reformera a-kassan långsiktigt.

Sveriges a-kassor anser att dagens arbetslöshetsförsäkring är ett ”lapptäcke” av tillägg och undantag. Pandemin har dessutom gjort lapptäcket ännu större på grund av tillfälliga förändringar som till exempel korttidspermitteringar.

– Alla de insatserna påverkar handläggningen när man är arbetslös, och det gör att det har tagit längre tid, säger Harald Petersson.

Organisationen är främst kritisk till att försäkringen utgår från att en person arbetar heltid hos en och samma arbetsgivare. Att räkna ut ersättningsnivåer för sådana som timanställda, gig-arbetare och före detta sjukskrivna är komplicerat, eftersom a-kassorna måste lägga stor möda på att begära intyg för olika perioder från olika arbetsgivare. Organisationen har därför föreslagit att ersättningen ska baseras på inkomst i stället för arbetad tid.

– Då hade vi till stor del kommit ifrån hanteringen av arbetsgivarintyg som tar väldigt lång tid, säger Harald Petersson.

Eva Nordmark säger att regeringen vill gå vidare med ett sådant förslag, men upprepar att det är regelförändringar som tar tid.

Läs mer: Fem månaders väntan på a-kassa

Läs mer: ”Ingen tvekan om att vi har en för krånglig a-kassa”

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
A-kassan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt