Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/abb-overvager-affar-med-asiatiska-foretag/

Ekonomi

ABB överväger affär med asiatiska företag

ABB nära storaffär.
ABB nära storaffär. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svensk-schweiziska industrikoncernen ABB samtalar med japanska Hitachi och Mitsubishi om att sälja hela eller delar av sin kraftnätsdivision Power Grids, uppger källor. Förhandlingar ska även pågå med det kinesiska statliga energibolaget State Grid.

Rätta artikel

ABB hoppas kunna offentliggöra en affär i slutet på nästa vecka, enligt Reuters källor. Möjligtvis blir det en affär med flera intressenter. ABB förväntas behålla delar av sitt aktieinnehav i Power Grids.

Industrikoncernen har avböjt att kommentera uppgifterna.

Power Grids – med 36.000 anställda – levererar bland annat lösningar för generering, överföring och distribution av elkraft.

Förra månaden inledde ABB en process för att sälja divisionen. Det är en helomvändning för koncernens vd Ulrich Spiesshofer, som 2016 bestämde sig för att behålla verksamheten i strid med vissa aktieägare.

Lönsamheten för Power Grids har ökat under de senaste två åren, men är fortfarande den del av ABB som har sämst vinstmarginal. Divisionen har därmed blivit en belastning för ABB:s aktie – något som ökat pressen på Ulrich Spiesshofer.

En försäljning skulle ge ABB möjlighet att fokusera på sina mer lönsamma grenar inom robot- och automationsteknik, enligt analytiker.

Mitsubishi Electric förnekade senare via en talesperson för nyhetsbyrån Bloomberg News att de skulle föra samtal med ABB.

Ämnen i den här artikeln:

ABB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt