Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 05:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/abb-satsar-pa-sjalvgaende-mobila-robotar/

EKONOMI

Svärmar av robotar satsning av ABB – köper spansk specialist

Foto: Lisa Maire

Verkstadskoncernen ABB meddelade på tisdagen att de köper det spanska robotföretaget ASTI.

Satsningen ska möjliggöra expansion inom segmentet självgående mobila robotar.

– Flexibilitet är numera ett strategiskt behov, säger Sami Atiya, chef för ABB robotics and discrete automation.

Förvärvet ska stärka ABB:s erbjudande på området automation och göra det möjligt att erbjuda helhetslösningar för bland annat tillverkningsindustrin, e-handel och sjukvård.

– Kunder från hela värdekedjan säger till oss att en revolution i kundbeteende är på väg. Folk vill ha valmöjligheter, säger Sami Atiya, chef för ABB robotics and discrete automation.

På en presskonferens på tisdagen berättade han att förvärvet av ASTI är en del av ABB:s analys att företag måste anpassa sig till osäkerheter och förändringar i kundbeteende.

– Flexibilitet är numera ett strategiskt behov. De som inte kan förändra kommer inte att överleva, säger Sami Atiya.

Sami Atiya, chef för ABB robotics and discrete automation, presenterade på tisdagen förvärvet av det spanska robotföretaget ASTI.
Sami Atiya, chef för ABB robotics and discrete automation, presenterade på tisdagen förvärvet av det spanska robotföretaget ASTI. Foto: Jakob und Bertschi/Pressbild

ASTI grundades i Spanien 1982 och anses världsledande på självgående mobila robotar. Robotarna kan används bland annat för e-handel där de hämtar varor från lagerhyllor, men även i bilindustrin där de kan transportera hela chassin mellan arbetsstationer.

Genom att kombinera robotar från ASTI med sina egna produkter, hoppas ABB kunna hjälpa sina industrikunder att gå från löpande-bandet-produktion till mer flexibla modeller.

Framtiden för självgående mobila robotar möjliggörs till stor del av utveckling inom artificiell intelligens och ökad datorkapacitet för robotarnas beslut.

– Vad vi kommer se är mer och mer svärmar av farkoster som jobbar tillsammans och dansar till musiken från industrin, säger Verónica Pascual Boé, vd för ASTI mobile robotics.

– Svärmarna av farkoster kommer att förutse vad som ska hända, fortsätter hon.

ASTI kommer efter förvärvet att införlivas i ABB och verksamheten omvandlas till ett globalt lösningscenter, fortsatt under ledning av Verónica Pascual Boé och med huvudkontor i spanska Burgos.

Verksamheten i Burgos kommer att utökas med ytterligare investeringar från ABB och ett center för självgående mobila robotar kommer även att byggas i Shanghai.

Köpesumman är än så länge okänd.

Affären förväntas slutföras under sommaren.

Ämnen i artikeln

ABB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt