Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Abramovitj tvingas redogöra för sin förmögenhet

Roman Abramovitj
Roman Abramovitj Foto: Matt Dunham/AP

Pressade av giftskandalen kring fallet Skripal har brittiska myndigheterna nu börjat sätta åt ryska oligarker i London. Det första kända fallet är Roman Abramovitj.

Den ryska miljardären Roman Abramovitj måste redogöra för de brittiska myndigheterna hur han har fått ihop sin förmögenhet. Av den här anledningen har han fortfarande inte lyckats förnya sitt visum, skriver The Guardian. Undersökningarna är enligt The Guardian kopplade till giftskandalen i mars då en rysk före detta spion och hans dotter förgiftades i Salisbury. 

Abramovitjs visum gick troligen ut i april och han har sedan dess inte besökt Storbritannien. Han kommer att vara tvungen att ansöka om nytt visum utanför Ryssland, något som gör processen krångligare.

Läs mer: Krafttag mot ”smutsiga ryska pengar” kan drabba Chelseas ägare

Den brittiska regeringen har upprepade gånger kritiserats för att man å ena sidan fördömer Putins annektering av Krim och hans auktoritära politik inom Ryssland, å andra sidan inte har något emot att förmögenheter som ackumulerats genom korruption och stöld investeras i Storbritannien. I London bor en stor koloni förmögna ryska medborgare. Ofta är de antingen tjänstemän eller affärsmän – en egenskap som i dagens Ryssland smälter ihop – som har flyttat hela sin familj till London och placerat sina barn i brittiska internatskolor, det högsta beviset på prestige för nyrika ryssar. 

Fallet Skripal har nu lett till att de brittiska myndigheterna inför tuffare regler. Ryska UD:s taleskvinna Maria Zakharova säger till The Guardian att Storbritannien använder visumreglerna som ett politiskt instrument.

Roman Abramovitj, som äger fotbollslaget Chelsea, är en av de mest kända ryska affärsmännen som vistas i Storbritannien. Han blev rik redan på 1990-talet, bland annat genom att tillsammans med Boris Berezovskij köpa oljebolaget Sibneft till vrakpris. Tio år senare sålde han sin andel till det statliga ryska gasbolaget Gazprom. Han har under de senaste åren främst sysslat med välgörenhet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.