Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Academedia etablerar sig i Tyskland

Foto: Jimmy Croona/DN

Den svenska friskolejätten Academedia etablerar sig i Tyskland. Från och med februari driver de sju förskolor i München. Nu kastar man blickarna mot Frankrike, samtidigt som planerna på en börsnotering fortsätter.

Academedia är Sveriges största utbildningsföretag med 60.000 elever och barn i förskola. Sedan i april 2014 finns bolaget även i Norge, där man köpte företaget Espira med 75 förskolor. Nu går man vidare med den europeiska etableringen genom att köpa det tyska företaget Joki med sju förskolor i München.

– I Tyskland har man beslutat om att erbjuda barnomsorg tidigare i åren. Det innebär ett stort behov av nya förskolor, och ett växande intresse för den nordiska modellen. Den här affären är ett insteg för oss, vi vill etablera ännu fler förskolor i Münchenområdet genom både Joki och Espira, säger Academedias vd Marcus Strömberg.

Academedia kastar även blickar mot Berlin och Hamburg, samt mot Frankrike som har ett system liknande det med den svenska skolpengen. Marcus Strömberg vill inte uppge hur mycket köpet av Joki kostar bolaget.

I september förra året kunde DN rapportera hur Academedias ägare i riskbolaget EQT ville sälja Academedia, främst genom en börsnotering. Det har ännu inte skett.

– Vi har fått i uppdrag att göra företaget redo för börsen. Men ägarna har varit tydliga med att de inte har bråttom, säger Marcus Strömberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.