Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/adel-upprors-av-kabeldragning/

Ekonomi

Adel upprörs av kabeldragning

SSAB Oxelösund. Foto: Marcus Ericsson/TT

Stålkoncernen SSAB planerar att ersätta sin koldrivna stålproduktion i Oxelösund med eldrift för att minska koldioxidutsläpp, vilket kräver en ny sju mil lång kraftledning mellan Flen och Oxelösund, skriver Dagens industri.

TT Text

Efter marken där luftledningen är tänkt att dras av Vattenfall ligger dock många gods och herresäten, och nu kommer ilskna invändningar från flera medlemmar av den lokala adeln, som helst vill ha en markkabel.

”Den förfulning av landskapet, som skulle bli resultatet av Vattenfalls okänsliga framfart, är tragisk och motbjudande. Gör om och gör rätt!”, skriver ägarna till en av gårdarna i en inlaga till Vattenfall.

En markägare som arrenderar ut mark till hästuppfödare påstår att en luftkabel skulle störa fölen, och en annan liknar slutenheten i Vattenfalls process vid en Kafkaroman.

På frågan om huruvida de kan tänkas gräva ned kabeln svarar Eva Vitell, kund- och marknadschef på Vattenfall Eldistribution:

– Det är 5–6 gånger dyrare att bygga, och även dyrare att underhålla samt svårare att upptäcka fel. Men med det sagt: delvis kablifiering är inte uteslutet, och vi befinner oss som sagt ännu i ett tidigt skede.

Ämnen i den här artikeln:

SSAB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt