Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/adelsatt-anklagar-vattenfall-for-intrang/

Ekonomi

Adelsätt i fejd med Vattenfall om logotyp

Foto: Jessica Gow/TT

Under förra året lanserade Vattenfall en ny grafisk profil med en ny blågul logotyp. Nu reagerar den östgötska adelsätten Natt och Dag som menar att loggan är påfallande lik deras släktvapen. 

– Innan vi valde denna nya logotyp gjordes en fullständig förundersökning av rättigheter som logotypen skulle kunna kollidera med. Natt och Dag kom inte upp i den genomlysningen, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall. 

Rätta artikel

I slutet av mars kontaktade adelsätten Natt och dag en statsheraldiker vid Riksarkivet och bad om råd. En medlem i släktföreningen hade uppmärksammat att Vattenfalls nya logotyp var påfallande lik deras släktvapen när det kom till färgval och färgernas placering. 

Vattenfalls nya logga består av två halvcirklar, en gul i toppen och en blå i botten. Natt och dags släktvapen har samma färger och position men är till formen ett vapen.

I ett svar till adelsätten skriver statsheraldikern Henrik Klackenberg att Vattenfall har ”otvivelaktigt gjort ett intrång i era rättigheter genom att man antagit ett märke som är identiskt med ett av de mest kända heraldiska vapnen i svensk historia”. 

Han skriver vidare att han delar ättens uppfattning om att övertrampet inte bör passera obemärkt men att det inte är ett ärende som Riksarkivet kan driva då deras verksamhetsområde endast omfattar statens och kommunernas heraldik. Statsheraldikern föreslår ätten att höra av sig till Vattenfall och förklara sin ståndpunkt innan de vidtar andra åtgärder. 

Men enligt Vattenfall har bolaget inte kontaktades av adelsätten Natt och dag.

– Nej vi har inte blivit kontaktade av ätten, säger Markus Friberg. 

Vad säger ni om ättens påstående om att ni ska ha härmat släktvapnet? 

– Symbolen, liksom Natt och Dags sköld, består av svenska flaggans färger. Det är färger som många svenska företag har valt, till exempel IKEA. Formen, en cirkel, är också vanligt förekommande. Cirkeln med färgerna är därför i sig inte särskiljande.

– Det är värt att notera att en varumärkesrättighet ger ett skydd i vissa länder, samt i vissa produkter och/eller tjänsteslag. En varumärkesregistrering skyddar alltså innehavaren från intrång inom samma typ av verksamhet, men ger normalt inte skydd inom andra typer av verksamheter, säger Markus Friberg. 

Enligt Riddarhuset är ätten Natt och dag ”en av landets äldsta kända fortlevande frälse- och riksrådsätter av svenskt ursprung”. Släktens stamfader ägde Torpa socken i nuvarande Ydre kommun. 

Adelsätten Natt och dag har avböjt att kommentera. 

Läs även: Vattenfall kräver Tyskland på 65 miljarder kronor i skadestånd