Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/advokat-girighet-bakom-dammolyckan-i-brasilien/

Ekonomi

Gruvbolag krävs på miljardbelopp efter dammolyckan

Byn Bento Rodrigues efter dammolyckan 2015. Foto: Christophe Simon/AFP

Gruvbolaget som orsakade dammolyckan som 2015 dödade 19 personer i Brasilien stäms på rekordbelopp. För att återställa skadorna efter en av Brasiliens värsta miljökatastrofer krävs det australiskt-brittiska bolaget på nästan 50 miljarder kronor.

Rätta artikel

Advokaterna som företräder de drabbade menar att gruvbolaget negligerade riskerna och agerade ”ytterst vårdslöst”.

– Bolaget agerade för långsamt och struntade i de upprepade varningar som dammexperter upplyste företaget om, säger Tom Goodhead, delägare i den brittiska advokatfirman SPG.

Advokatfirman företräder 235.000 brasilianare som stämt gruvbolaget BHP Billiton inför domstolen i Liverpool. Advokaterna antyder att det var girighet som låg bakom miljökatastrofen.

– Bolaget var oroade för minskade intäkter på grund av det fallande världsmarknadspriset på järnmalm och hade ökat produktionen. De valde att blunda för de faror som ledde till dödsoffer och förstörda samhällen, säger Tom Goodhead.

Dammolyckan inträffade i delstaten Minas Gerais den 5 november 2015 och krävde 19 dödsoffer när gruvbolagets damm brast och giftiga lermassor från järnmalmsutvinningen dränkte byn Bento Gonçalves. Lervällingen, som innehöll rester av tungmetaller, rann ut i floden Rio Doce som förser 230 brasilianska kommuner med dricksvatten. All fisk dog och även de utrotningshotade havssköldpaddorna, som lägger ägg där floden möter Atlanten, drabbades. Över 700 personer tvingades flytta från sina hem.

Bland dem som stämmer BHP Billiton finns privatpersoner, kommuner, företag, ursprungsbefolkningar och den katolska kyrkan. Gruvbolaget nekar till anklagelserna och meddelar att de kommer att försvara sig i rätten. Tidigare har gruvbolaget gjort en förliknelse med investerare i USA som stämt bolaget för att de förlorat sina investeringar. Bolaget kämpar också mot sina aktieägare i Australien som stämt bolaget. Det aktuella skadeståndet på nästan 50 miljarder kronor är det högsta i Storbritanniens historia.

– Det begärda skadeståndet står helt i linje med den förödelse som företaget åsamkat folket och miljön i Brasilien, menar advokaten Tom Goodhead.

Dammolyckan i Brumadinho inträffade i januari i år. Foto: Douglas Magno/AFP

Gruvan i Minas Gerais ägde BHP Billiton tillsammans med det brasilianska gruvbolaget Vale som står åtalade i Brasilien för att ha förfalskat dokument. Enligt polisutredningen anlitade bolaget ett turkiskt konsultföretag som, mot mutor, skrev att det inte var några problem med dammen, trots att den ökade produktion lett till en höjd vattennivå. Polisen har förhört 50 personer och lämnat över utredningen på totalt 2 500 sidor till åklagare.

– När det gäller förfalskningarna har vi tillräckligt med bevis, säger polisens utredare Luiz Nogueira till Folha de S. Paulo.

Gruvbolaget Vale ligger också bakom årets dammolycka i staden Brumadinho som den 25 januari dödade 270 personer när en annan damm brast i delstaten Minas Gerais. Trots att svenska AP-fonderna är stora investerare i de båda gruvbolagen har AP-fondernas chefer bestämt att de inte tänker sälja innehaven utan fortsätter att stödja de brottsmisstänkta gruvbolagen med svenska pensionspengar.