Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Advokat vill försätta hjälmtillverkare i konkurs

Isaiah Crowell, Cleveland Browns dyker med bollen, tacklad av Will Allen, Pittsburgh Steelers.
Isaiah Crowell, Cleveland Browns dyker med bollen, tacklad av Will Allen, Pittsburgh Steelers. Foto: Jason Miller/AFP

Advokaten Jason Luckasevic företräder tidigare proffs i den amerikanska fotbollsligan NFL och säger sig ha bevis för att hjälmföretaget Riddell dolt riskerna för hjärnskakningar i sporten.

– Vi ska få slut på den där hjälmtillverkaren, säger Luckasevic om målet som skulle kunna försätta Riddell i konkurs.

Proffsligan i amerikansk fotboll, NFL, har på senare år allt mer uppmärksammat de skador som sportens tuffa smällar kan leda till. Förra året nådde ligan en uppgörelse med alla 20.000 tidigare NFL-spelare och deras anhöriga, där en miljard dollar kan fördelas mellan dem som drabbas av hjärnskador på grund av sina NFL-karriärer.

De pensionerade spelarna menade att ligan inte hade varnat spelarna för riskerna med sporten, och att man haft för bråttom med att få skadade spelare tillbaka på planen.

Nu riktas spelarnas och deras advokaters uppmärksamhet mot ligans officiella hjälmleverantör mellan åren 1989 och 2014, Riddell. Advokat Luckasevic säger till tidningen New York Post att man hittat nya bevis för att företaget visste mer om riskerna för hjärnskakningar än man tidigare medgett.

– Jag ifrågasatte hjälmen när jag såg lagkamrater skaffa uppblåsbara (modeller), säger tidigare NFL-proffset Leonard Marshall, en av spelarna som Luckasevic företräder.

– Det finns ingen tvekan om att jag hade använt en mycket bättre hjälm om jag bara vetat, säger Marshall som enligt egen utsago lider av traumatisk hjärnskada.

Advokat Luckasevic menar att när Riddell 2006 lovade att en ny hjälmmodell skulle minska hjärnskakningar med 31 procent, så var det ”ett rätt vilt” löfte.

Riddell har avböjt att kommentera New York Post-artikeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.