Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ägarna fällde Sundström

02:40. Anders Sundström blir inte omvald som ordförande i Swedbank.

Det var på ett ägarmöte i går tisdag som Anders Sundström petades som ordförande i Swedbank. Institutionella ägare som inte sitter i valberedningen var starkt kritiska mot Anders Sundström efter turbulensen runt Swedbank.

Anders Sundström inledde sin presskonferens med att säga att han blivit informerad om att valberedningen ändrat sig vid 17.30 i går.

– Flera månaders mediecirkus går nu mot sitt slut. Valberedningen har ändrat sig och det har jag respekt för. Jag har varit med förr, jag vet vad som gäller.

Sundström riktade också viss kritik mot sig själv och styrelsen.

– Naturligtvis skulle jag ha kunnat göra saker och ting annorlunda.

Han nämnde frågan om den sparkade vd Michael Wolf. Enligt Anders Sundström borde han och styrelsen ha reagerat tidigare mot vd, efter att en bild om att han "inte längre körde banken" spridits. Wolf var inte tillräckligt aktiv som vd, menar Sundström.

Han uppepade också att även om det kommer att visa sig att Wolf inte begått någonting olaglig i samband med sina privata affärer, så är Sundström övertygad om att Wolf inte kunde sitta kvar.

– Jag är mycket besviken på att vd gjorde något som var direkt olämpligt, sade Sundström.

Även de omstridda privata fastighetsaffärer som vissa i den tidigare ledningen gjort, var något som Sundström ansåg att styrelsen missat.

– Det borde ha funnit regelverk på plats för egna investeringar. Swedbank inför det nu, sade han.

– Fastighetsaffärerna har skadat Swedbank, tillade han.

Samtidigt kom Sundström med kritik mot vissa aktieägare. Han nämnde ingen vid namn, men det var klart att han syftade på representanter för institutionella ägare som pressat ledning, styrelsen och valberedningen. De ville ha mer information än övriga aktieägare – samtidigt som de inte vill ta ansvar, menar Sundström.

– Det trasar sönder valberedningarnas legitimitet, sade han.

Foto: TTAnders Sundström och Michael Wolf. Foto: TT

Anders Sundström fick än en gång frågan om varför det var så viktigt att sparka tidigare vd Michael Wolf, som utreds för misstankar om insiderbrott i sina privata förmögenhetsförvaltning.

– Jag tycker inte att en vd ska vara nära gränsen till insiderhandel, svarade han kort.

Valberedningen föreslår nu Lars Idermark som ny ordförande.

– Det handlar om frånvaron om ett brett stöd i ägarleden. Det är det som är grunden för att vi har tagit det här beslutet i valberedningen, säger valberedningens ordförande Lennart Anderberg.

Vad betyder den här turbulensen för banken?

– Det är klart att det här är inte bra för banken. Det här kommer att göra att utvecklingen kan bromsas upp något, säger Anderberg.

När Stockholmsbörsen öppnade under onsdagen steg Swedbankaktien med 1,4 procent, nästan dubbelt så mycket som övriga banken.

Dagens Industri avslöjade i höstas att toppchefer på Swedbank, inklusive finansdirektör Göran Bronner, hade gjort stora fastighetsaffärer vid sidan av jobbet. Både Anders Sundström och dåvarande vd Michael Wolf hade godkänt sidoverksamheten.

Finanschefen Göran Bronner avgick tidigare den här månaden, i februari fick Michael Wolf sparken och i slutet av 2015 sparkades bankens storbolagschef Magnus Gagner-Geeber. Finansinspektionen utreder de privata fastighetsaffärer som gjorts och åklagare undersöker huruvida Michael Wolf gjort sig skyldig till insiderbrott.

Tillsammans har AMF, Första AP-fonden och SEB-fonder nästan 7 procent av ägandet i banken. Valberedningen har representanter från storägarna Sparbanksgruppen och Folksam som bägge har drygt 18,5 procent av ägandet.

– Vi kunde konstatera att Anders Sundström inte har det breda starka stöd som krävs för att axla rollen som ordförande för den samhällsviktiga institution som Swedbank är, säger Jens Henriksson, vd för Swedbanks storägare Folksam och ledamot i bankens valberedningen.

– Då drog vi slutsatsen att dra tillbaka förslaget om Anders Sundström som ordförande, säger Henriksson.

Den 23 mars rapporterade DN om att stödet från flera större ägare för Anders Sundström var långt från givet. Varken AMF och Första AP-fondens företrädare kunde då uttala sig om de hade förtroende för Anders Sundström.

Mer Sundström och Swedbank

Birgitta Forsberg: Ägarna borde markera mot Sundström
Faktum är att Anders Sundström flera gånger har betett sig självsvåldigt. Redan när han var ungt kommunalråd (S) i Piteå blev det skandal runt det delvis kommunägda riskkapitalbolaget Tetron.

Flera ägare tvekar om stöd till Sundström
Spänningen stiger inför Swedbanks bolagsstämma. Flera storägare vill inte uttala sitt förtroende i förhand för styrelseordförande Anders Sundström. ”Just nu har vi inte tagit ställning för eller emot”, säger Hans Ek, ägaransvarig på SEB-fonder till DN.

Swedbanks Göran Bronner lämnar sin post
Efter kritik mot att Swedbanks finansdirektör Göran Bronner gjort privata fastighetsaffärer med bankens kunder, avgår han. Men han hävdar att det inte beror på affärerna.

Birgitta Forsberg: Toppar bör se upp för det sluttande planet
Krönika. Näringslivet bör ta etik på största allvar. Om många upplever att topparna inte behöver följa samma regler som vi andra skapar det ett tudelat samhälle.

Birgitta Forsberg: Både Sundström och Bronner borde lämna Swedbank
Krönika. Anders Sundström och Göran Bronner har båda agerat anmärkningsvärt. Den ene verkar banken se som omistlig. Men frågan är om inte det är dags att se över bådas positioner.

Swedbanks ordförande: Jag har inte mörkat
Swedbanks ordförande Anders Sundström försvarar sig mot kritiken att han undanhållit information från styrelsen. ”Jag fattar inte att detta blir vinklat som att jag mörkat”, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.