Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Airbnb gör rekordvinster men betalar ingen skatt i Sverige

Other: Hasse Holmberg/TT

Airbnb har ökat explosionsartat i Sverige och gör rekordvinster. Trots det har bolaget de senaste åren varken betalat bolagsskatt eller moms i Sverige, visar en granskning av SVT Nyheter.

Airbnb hyr ut rum och lägenheter via internet och har blivit en affärsmässig succé. Siffror som SVT Nyheter tagit del av visar att det i juli fanns cirka 20.000 lägenhetsannonser på bolagets svenska sajt.

I takt med uthyrningarna har bolagets omsättningar ökat. Förra året omsatte Airbnb närmare 100 miljoner kronor bara i Stockholm vilket ger bolaget upp till 20 procent av intäkterna, enligt SVT:s beräkningar.

Men eftersom Airbnb inte har något dotterbolag i Sverige och den svenska filialen inte är momsregistrerad har Airbnb inte betala någon bolagsskatt de senaste åren, enligt Skatteverket.

De avgifterna som hyresvärdar och hyresgäster betalar går direkt in på konton som tillhör Airbnb:s irlänska bolag. Irland har just EU:s lägsta bolagsskatt med 12,5 procent.

Airbnb ger ingen information om omsättning, vinst eller kostnadsstruktur. Men SVT har kartlagt bolaget och gjort beräkningar av verksamheten bland annat genom de annonser bolaget publicerat.

Genomsnittsinkomsten för Stockholmsuthyrarna hamnar på drygt 16.000 kronor per lägenhet och år. Genomsnittshyran är drygt tusen kronor per natt och över 80 procent av lägenheterna blir uthyrda, enligt SVT. Från uthyrningssumman drar Airbnb 3-5 procent från uthyraren. Sedan debiteras också gästen med en avgift på mellan 5 och 15 procent.

Företagets skattestruktur har kritiserats i en lång rad länder, bland annat Storbritannien, Australien, Frankrike och Tyskland. I Storbritannien pågår just nu en större skatterevision av bolaget.

I Sverige har Skatteverket hittills inte gjort någon större revision eller upptaxerat Airbnb:s svenska verksamhet.

I ett skriftligt uttalande svarar Airbnb på kritiken:

Vi följer reglerna och betalar alla skatter vi är skyldiga på de platser vi gör affärer. Den summa som Airbnb-plattformen genererar stannar hos värdarna och deras kommuner. Airbnb-modellen är unik och ger enskilda personer ökat inflytande. Modellen gör att Airbnb skiljer sig från andra företag som flyttar ut pengar från platser där de gör affärer.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.