Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Airbnb ville tysta värd som fått lägenheten förstörd i vild fest

Foto: Alamy

Luciano Dinulescu i London hyrde ut sin lägenhet en helg via sajten Airbnb till gäster som arrangerade en vild fest och förstörde hemmet. När han vände sig till Airbnb ville de inte ersätta honom men gav till slut med sig – om han höll tyst om vad som hänt i hans hem.

Det var jultid och Luciano Dinulescu, som ofta använder sig av Airbnb som gäst, beslöt sig för att testa att hyra ut sitt hem över helgen.

– Det jag trodde skulle bli två problemfria nätter blev i stället en rejv-fest med över 200 huliganer som helt förstörde min lägenhet, berättar Dinulescu för den amerikanska sajten New York Observer.

Enligt sajten hade hyresgästerna med sig en professionell ljudanläggning där de spelade hög musik, tog mängder av droger, urinerade fritt och slogs (med varandra och med grannar i fastigheten). Grannar tillkallade polisen fem gånger, men då låste de festglada in sig i lägenheten och fortsatte.

Dagen därpå var det mesta i lägenheten förstört. Luciano Dinulescu anmälde omedelbart skadegörelsen till Airbnb, som erbjuder uthyrare en garanti om deras hem skulle skadas. Han skickade in 34 sidor med foton och redogörelse för vad som förstörts, och uppskattade värdet till 6.400 pund (drygt 70.000 kronor).

Efter tre månader av korrespondens mellan Dinulescu och uthyrningssajten erbjöds han en ersättning – på 1.403 pund (drygt 15.000 kronor). Om han accepterade erbjudandet inom 72 timmar.

Luciano Dinulescu gick inte med på det, utan bad Airbnb att tillsätta en annan handläggare. Då fick han beskedet att ärendet hade avslutats.

Det var då som Observer fick höra talas om historien, och kontaktade Airbnb för att be om kommentarer. Några timmar senare damp 1.403 pund in på Luciano Dinulescus konto. Han fick också ett mejl, från en ny handläggare, som erbjöd även ytterligare 5.897 pund. Ett villkor var att Luciano skrev på ett löfte om att inte berätta om incidenten.

– De använder folks hem för att tjäna pengar och de tar inget ansvar, säger han till Observer och mejlade sedan till uthyrningssajten:

”Om Airbnb vill lösa det här på ett schyst sätt, och inte tvinga mig att avsäga mig mina rättigheter, vänligen betala mig via incident-sidan på Airbnb”.

En representant för sajten svarade att man inte visste att han kontaktat medier, och förklarade sedan för Observer att man helt enkelt erbjudit det snabbaste sättet att få ärendet ur världen.

Luciano Dinulescu fick till slut betalningen på 5.897 pund, som han accepterade eftersom Airbnb inte längre ställde några krav om att hemlighålla incidenten.

Som avslutning gav man följande uttalande till Observer:

”Vår ursprungliga hantering av denna incident nådde inte upp till den höga standard som vi kräver av oss själva. Vi samarbetar med värden för att ställa det till rätta. Vi har noll tolerans för sådant beteende (de festande gästernas), har plockat bort gästerna från Airbnb och ger vårt stöd till värden. Över 160 miljoner gäster har använt sig av Airbnb och dåliga erfarenheter är extremt ovanliga”.

En tidigare omskriven händelse inträffade i Kanada 2015, då en familj kom hem till ett totalkvaddat hem.

Historien slutar ändå inte helt lyckligt för Luciano Dinulescu. När han skulle förnya sitt hyresavtal förra månaden fick han avslag, enbart på grund av den vilda festhelgen då han själv inte var där, skriver Observer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.