Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Åkesson nekas sjukpenning

Foto: Roger Turesson

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inne på sin sjätte månad som heltidssjukskriven. Men han får ingen ersättning från Försäkringskassan. Orsaken är att Sverigedemokraterna fortsätter att betala ut drygt 40.000 kronor i månaden i partiledararvode.

I höstas avslöjade DN att Jimmie Åkesson begärt sjukpenning från Försäkringskassan - trots att hans partiledararvode fortsatte att betalas ut. Enligt Sverigedemokraternas personalchef Martin Kirchberg beror den fortsatta utbetalningen på att partiets stadgar inte säger något om vad som ska hända med ersättningen vid en sjukskrivning.

Men efter DN-artikeln har Försäkringskassan fattat beslut att Åkesson inte får någon ersättning. Beslutet har meddelats i ett brev till SD-ledarens hemadress i Sölvesborg.

– Försäkringskassan har fattat ett beslut att inte betala ut några pengar, bekräftar Martin Kirchberg för DN.

Det innebär att Åkesson går miste om drygt 21.000 kronor i månadsersättning från Försäkringskassan. Han får däremot drygt 40.000 kronor från partiet och dessutom den extra sjukersättning från riksdagen som betalas ut när riksdagsledamöter är sjukskrivna under en längre tid på drygt 31.500 kronor.

Totalt innebär det att Åkesson under sjukdomstiden får drygt 71.500 kronor i månaden, vilket är nästan 20.000 kronor mer än vad en långtidssjukskriven riksdagsledamot i vanliga fall är berättigad till.

Försäkringskassan har däremot godkänt att Åkesson är sjukskriven på heltid, trots att han bland annat konsulterades av den vikarierande partiledarten Mattias Karlsson inför beslutet av SD att fälla regeringens budget i december. Karlsson har både före och efter det beslutet haft regelbuden kontakt med Åkesson och diskuterat även politiska frågor.

– Vi kommer inte att fatta några tunga avgörande beslut utan att han ställer sig bakom dem, sade Mattias Karlsson till DN i höstas.

Åkesson är sjukskriven till och med den 31 mars. Inom den närmaste veckan väntas besked om sjukskrivningen förlängs ytterligare.

Den nya partisekreteraren Richard Jomshof har i DN tv-programmet ”Rakt på sak” sagt att han anser att det vore ”rätt så bra” om Åkesson vore tillbaka som partiledare senast till sitt traditionella sommartal i Sölvesborg i augusti för att kunna fortsätta som partiledare.

Nästa val av SD-ledare sker på partiets landsdagar i november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.