Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Åklagare lägger ner miljömål mot Northland

Foto: Jonatan Stålhös/DN

Länsstyrelsen i Norrbotten polisanmälde i fjol gruvbolaget Nortlands konkursbo för flera misstänkta miljöbrott. Åklagare har nu lagt ner tre förundersökningar mot företaget.

Bland annat hade Nortland tillstånd att anlägga en klarningsbassäng, som skulle samla upp vatten från verksamheten. Men när länsstyrelsen kom på besök ansåg den att bassängen låg utanför det område som Northland hade tillstånd för och anmälde därför Northland för otillåten miljöverksamhet.

Nu har dock kammaråklagare Aino Alhem vid riksenheten för miljömål lagt ner förundersökningen. Preskriptionstiden är fem år och bassängen anlades 2011.

– Så där har preskriptionen inträffat, eller ska snart göra det, säger Alhem.

Det andra gäller ett 1.500 meter långt dike. Där kan inte Alhem se att bolaget inte hade rätt att anlägga det och därför läggs även denna ner.

Det tredje fallet gäller en kraftig sänkning av grundvattennivån. I sin ansökan om att få driva gruvverksamhet hade bolaget sagt att den räknade med en sänkning av grundvattnet på några decimeter, strax utanför de vallar som verksamheten drevs inom.

I själva verket blev sänkningen av grundvattnet betydligt större än så. Vid en mätpunkt uppmättes en sänkning av nivån med hela 16 meter, mellan sommaren 2012 och sommaren 2014.

Det finns dock naturliga variationer i grundvattennivåer. När bolaget väl blev medveten om sänkningen och att den kunde härledas till gruvverksamheten, måste åklagaren också visa att fortsatt sjunkande nivåer, efter den tidpunkten, är en följd av bolagets verksamhet. Det kan hon inte och därmed läggs även denna undersökning ner.

Kvar finns en anmälan om att Northland brutit mot de bestämmelser om hur och var transporter av finkorning järnmalm. Här har länsstyrelsen fått in flera klagomål då transporterna lett till att damm från lasten spritts runt transportvägen. Den förundersökningen fortsätter.

– Här behöver jag lite mer tid, säger Aino Alhem.

Även en femte anmälan är under fortsatt utredning. Det handlar om ett klarningsmagasin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.