Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Åklagare lättar på trycket mot Apple om krypterad Iphone

Demonstranter visar sitt stöd för Apple under en manifestation vid en Applebutik i New York sent i februari.
Demonstranter visar sitt stöd för Apple under en manifestation vid en Applebutik i New York sent i februari. Foto: Julie Jacobson / AP

Åklagare i USA vände sig på måndagen till en federal domare med begäran om att ställa in en domstolsförhandling i den juridiska tvist som rättsväsendet utkämpar med datajätten Apple om att få hjälp med att öppna en krypterad Iphone. Åklagarna uppger att de kan ha funnit ett annat sätt att ta sig in i telefonen.

Domaren i Riverside i delstaten Kalifornien, med fallet på sitt bord, hade förberett en förhandling som var tänkt att hållas på måndagseftermiddagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den oväntade utvecklingen i den mycket uppmärksammade tvisten ledde till spekulationer om att justitiedepartementet skulle vara på väg att backa ur striden med Apple.

Telefonen som åklagarna vill granska beslagtogs i samband med terrorattacken i december förra året i San Bernardino i Kalifornien. Den tillhörde en av terroristerna som med skjutvapen gick till attack mot offentligt anställda som samlats för en måltid i samband med den stundande julhelgen.

14 personer miste livet och 22 skadades allvarligt när ett gift par öppnade eld vid en samlingslokal i staden. Förövarna dödades av polisen i den jakt som följde efter dådet.

Apple har motiverat sin vägran att efterkomma orden om assistans med att en sådan eftergift skulle underminera datasäkerheten och integriteten för alla konsumenter. Företaget har haft stöd i sin kamp av flertalet aktörer inom den digitala tekniksektorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.