Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/aklagaren-om-fem-ar-av-teliautredning/

EKONOMI

Åklagaren om fem år av Teliautredning

53 min. Se pressträff med åklagaren om åtalet mot tre Teliachefer.

Åklargare Gunnar Stetler har jobbat i fem år med utredningen om Telias tidigare affärer i Uzbekistans. Nu kommenterar han utredningen.

– När det gäller själva åtalet har bestickningsbrottet skett från 2007 till 2010, säger Gunnar Stetler på en presskonferens.

Enligt Stetler har den här typen av misstänkta brott en allvarlig bakgrund i det som kallas FCPA, amerikanska lagstiftning, på 1980-talet och en OECD-konvention som Sverige skrev under på 1990-talet. Tidigare var mutor avdragsgilla.

– Då var det förbjudet att köpa och sälja telekomlicenser mellan bolag. Det skötte myndigheter, säger Gunnar Stetler.

– Det var en gryende marknad för telekomindustrin. Man skulle gå från 2g till 3g, ett paradigmskifte, konstaterar han vidare.

Gunnar Stetler hänvisar bland annat dokument från Ryssland som visar att Gulnara Karimova, en av nyckelpersonerna i härvan, har förhandlat med Telia om landets mobilmarknad.

Enligt Stetler har summor motsvarande 5 miljarder kronor hamnat i Gulnara Karimovas ficka via olika banker i flera länder.

– Telia har betalat för att få mobiltillstånd, menar åklagaren.

Artikeln uppdateras

Ämnen i artikeln

Telia
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt