Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/aklagaren-overklagar-friande-allra-domen/

Ekonomi

Åklagaren överklagar friande Allra-domen

Åklagare Thomas Hertz .
Åklagare Thomas Hertz . Foto: Ali Lorestani/TT

Åklagaren överklagar domen mot Allra. Det uppger SR Ekot. 

DN Text

Åklagaren i det så kallade Allra-målet, Thomas Hertz, överklagar nu tingsrättens friande dom.

Den 31 januari friades samtliga fyra åtalade av Stockholms tingsrätt, inklusive Allras vd Alexander Ernstberger.

De fyra stod då åtalade för brott i samband med affärer som gjordes med pensionssparares pengar. Däribland grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Åklagaren yrkade på mellan fyra och sju års fängelse för de inblandade.

Över 100.000 privatpersoner hade pengar hos Allra vars fonder var valbara i premiepensionssystemet, PPM. Efter att bolaget, som då ville till Stockholmsbörsen, hade börjat granskas i början av 2017, kastades man ut ur systemet.

Detta ledde till häktningar, att Pensionsmyndigheten krävde dryga skadestånd och att Kronofogden gjorde razzia på Kronobergshäktet, där man beslagtog vd Alexander Ernstbergers klocka, en Rolex Daytona värd över 100.000 kronor.

Härvan ledde också till att förre justitieministern Thomas Bodström, som suttit i Allras styrelse, inte blev landshövding i Stockholm. Kort före tillträdet hösten 2017 petades han av samma regering som hade utnämnt honom.

Läs mer: Allt om härvan kring Allra 

Ämnen i artikeln

Allra
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt