Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Aktiespararna: Sundström söker en syndabock

Swedbanks vd Michael Wolf får sparken. Men högsta ansvaret för bankens kritiserade affärer har styrelseordförande Anders Sundström, menar Aktiespararna, som ifrågasätter om han kan sitta kvar.

– Det är Anders Sundström som sitter högst upp. Nu är han pressad och försöker finna en syndabock, säger Albin Rännar, chef för marknadsövervakning på Aktiespararna.

Under Michael Wolfs tid som vd för Swedbank har banken både fått kritik för att tre toppchefer, bland annat finansdirektör Göran Bronner, har gjort stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet, och för att Swedbanks fondbolag inte haft aktiv aktieförvaltning

– Fastighetsaffärerna har varit olämpliga och antagligen har Sundström varit medveten om de. Ansvaret faller tillbaka på honom och styrelsen bör ha en internkontroll som ser till att sånt här inte händer. Dessutom har han varit väldigt olämplig i sitt agerande mot oss och i en intervju sagt att Swedbank kan tvingas stämma sina kunder i domstol för att se om de har rätt till skadestånd vad gäller förvaltningen av fonder, säger Albin Rännar.

Att styrelsen gör sig av med Wolf ser Rännar som ett sätt för Sundström att rädda sig själv.

– Vi tolkar det här som Sundströms försök att själv klamra sig fast.

Om Sundström kan sitta kvar beror på Swedbanks stämma om drygt en månad. Rännar sticker inte under stol med att Aktiespararna gärna ser en annan ordförande.

– Om det var stämma idag skulle vi kraftigt ifrågasätta Sundström. Han har betett sig olämpligt på många sätt. Sedan är det positivt att Norman kommer in i styrelsen. Han skulle bli en bra ordförande.

Rännar nämner att Sundström var en av dem som lät sig bjudas på jaktresor av skogskoncernen SCA.

– Dessutom har han behållit ett kontor på Folksam fast han inte är anställd där längre. Det bara visar hur sammanblandade rollerna är.

Rännar tycker också det är konstigt att finansdirektören Göran Bronner får sitta kvar. Han är lika insyltad i fastighetsaffärerna som storbolagsdirektören Magnus Gagner-Geeber, som redan fått gå, menar han.

– Nu blir Wolf ett bondeoffer. Sundström hoppas kunna sitt kvar, att det blåser över och att han kan göra Göran till vd om ett halvår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.