Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Aktiva dagar inte alltid dyra

Billiga nöjen på sportlovet.
Billiga nöjen på sportlovet. Foto: Scanpix
Nästa vecka brakar årets sportlovssäsong i gång. Ställs kosan mot fjällen handlar det alltid om tusenlappar i utgifter. För dem som blir kvar i stan finns det aktiviteter som inte behöver kosta skjortan. Hyra skidor eller skridskor är några exempel.

Sportlovsveckorna stundar och många har även i år planerat in en fjällsemester. Vad ska då den göra som inte har råd att ta sig till fjällstugan efter jul- och nyårshelgernas utsvävningar. Ann-Charlott Jönsson och Lena Larsson marknadsför Stockholm respektive Göteborg för turister och enligt dem finns flera billiga budgetalternativ.

Ann-Charlott Jönsson i Stockholm tycker man ska trotsa kylan och ge sig ut i naturen. I Stockholm tipsar hon om Hellasgården där man kan hyra skidor för 300 kronor per dag för vuxna eller hyra skridskor för 120 kronor per timme.

– Det är till exempel inte särskilt dyrt att gå på museum. Två tips där det dessutom finns spännande lekmiljöer för barn är Sjöhistoriska museet och Nordiska museet, säger Ann-Charlott Jönsson i Stockholm.

Ytterligare alternativ är att besöka någon parklek. Det kostar ingenting och de är bemannade och erbjuder ofta aktiviteter. Eller varför inte ta en tur i pulkabacken. Pulkor finns att hyra vid många parklekar.

Ann-Charlott Jönsson tipsar också om utsiktsplatser – exempelvis Mosebacke, Kaknästornet eller Stadshusets torn i Stockholm – eller att gå till ett bibliotek där det ofta erbjuds pyssel eller andra aktiviteter för barn.

Lena Larsson som har koll på Göteborg tycker att en relativt billig helgaktivitet kan vara att ta en spårvagnstur.

– Då kan man lägga upp det som man vill. Tar man trean kommer man till exempel ända ut till hamnen och det finns mycket att se på vägen, säger hon.

Andra tips från henne är att besöka Slottsskogen där man utan kostnad kan titta på olika djur, leka i den nya upplevelseparken eller ta en picknick bland träden.

– Det är mysigt att göra även om det är vinter, säger hon.

Karin Fagerholm från Rädda Barnen menar däremot att det i många aktiviteter som beskrivs som gratis ändå kostar något.

– Bjuder kommunen på fri entré till badhuset måste man exempelvis ta sig dit och dessutom ha en baddräkt, säger hon och fortsätter:

– Vilka aktiviteter som finns varierar väldigt beroende på vilken kommun man bor i. Det bästa man kan göra är att kolla med sin kommun vad den erbjuder. I Ludvika vet jag till exempel att det finns ett så kallat skridskotek, som drivs av Rädda Barnen. Där kan de familjer som inte har egna vintersportprylar låna dem gratis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.