Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Aktiva förvaltare har svårt att slå indexfonder

Billigare indexfonder dominerar bland rekommendationerna för Sverigefonder i en färsk analys. Dyrare aktiva förvaltare har svårt att slå sig in på topplistan.

Det pågår en het debatt om vilken sorts förvaltning som är bäst att välja. Aktiv förvaltning, där förvaltare försöker hitta de aktier som kommer att ha bäst utveckling, eller indexförvaltning, där fonden skuggar börsens genomsnittliga utveckling. Aktiv förvaltning är dyrare för kunderna än indexförvaltning.

I rådgivningsföretaget Söderberg & Partners senaste fondrekommendationer är det indexfonder som dominerar. Bolaget rankar fonder varje kvartal enligt ett trafikljussystem där de som bedöms klara sig bäst framöver får grönt ljus.

I den senaste rankningen får 19 Sverigefonder bästa betyg. Av dem är det bara tre som är aktivt förvaltade. Resten är fonder som formellt är indexfonder eller sådana som kallas aktivt förvaltade men ligger nära indexfonder när det gäller placeringar och avgifterna.
Orsaken till dominansen av indexfonder är att många av de aktiva fonderna har haft svårt att prestera bättre än index, det vill säga den genomsnittliga avkastningen.

– De har haft det kämpigt de senaste åren, konstaterar Walter Nuñez Ovtcharenko.
Det finns flera skäl till det. Ett är att bankaktierna gått väldigt bra, vilket inte många räknade med på grund av oron kring europeiska banker i samband med eurokrisen. En annan är att många trott på stora bolag inom exempelvis verkstadsindustrin som dock inte hängt med lika starkt i den börsuppgång som varit.

I debatten sägs ofta att forskningen visar att det på lång sikt inte går för en förvaltare att slå den genomsnittliga utvecklingen.

– Det vi ser är att det finns ett fåtal fonder som slår index över tid. Det är svårt att hitta toppförvaltare, men det är värt att försöka hitta dem. Det är en betydlig överavkastning som man fått av stjärnorna, säger Walter Nuñez Ovtcharenko.

I rekommendationen finns de tre aktivt förvaltade fonderna: Didner & Gerge Aktiefond, Spiltan Aktiefond Stabil och Carnegie Aktiefond.

En stor skillnad mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder är avgiften. De dyraste aktivt förvaltade fonderna har en avgift på 0,4 procent– 1,75 procent. Indexfonder ligger från 0– 0,7 procent, enligt analysföretaget Morningstar.

– Man får gå till sig själv när man väljer fonder. Är kostnaden det viktigaste, då kan du välja en indexfond och vara trygg med det. Men tror du att det finns talanger inom förvaltning kan det vara värt att försöka hitta guldkornen, menar Walter Nuñez Ovtcharenko.

Genomgången gäller inte fonder som investerar i små och medelstora bolag som förra året hade en bättre utveckling än fonder som har de större bolagen i portföljen.

–  Där finns det större möjligheter för en förvaltare att hitta bra bolag som avkastar bättre än index. Förra året var också en period av återhämtning och då brukar lovande bolag sticka iväg mer än andra, säger Walter Nuñez Ovtcharenko.

Förra året var ett bra år för Sverigefonder med en genomsnittlig avkastning på över 24 procent. I år har det varit kärvare – trots en bra inledning ligger flera fonder på minus.

Fakta: Dessa fonder har fått grönt ljus


Aktiva fonder: Didner & Gerge Aktiefond, Carnegie Sverigefond och Spiltan Aktiefond Stabil.
Index eller indexnära: Folksam LO Västfonden, AMF Aktiefond Sverige, Folksams Tjänstemannafond Sverige, Folksam LO Sverige, SPP Aktiefond Sverige, Catella Sverige Index, Avanza Zero, Index, SEB Sverige Indexfond, Öhman Etisk Index Sverige, Nordea Indexfond Sverige icke-utd, Aktiespararna Topp Sverige index och Swedbank Robur Indexfond Sverige, Nordnet Aktieindex Sverige, Skandia Sverige Exponering, Öhman Index Sverige, Evli Sweden Equity Index.
Källa: Söderberg & Partners

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.