Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Aktivister spårades via mobilerna

På grund av uppgifter från telefonoperatörer kunde den vitryska säkerhetstjänsten spåra medborgare som protesterade mot fusket i senaste presidentvalet. En av de operatörer som pekas ut är Life som svenskfinska Teliasonera har stora intressen i.

På kvällen den 20 december 2010 når den politiska temperaturen kokpunkten i den vitryska huvudstaden Minsk. Tusentals människor samlas på Självständighetstorget för att protestera mot valfusket som gett diktatorn Aleksander Lukasjenko segern i presidentvalet dagen innan.

Många demonstranter har förstås mobiltelefonerna med sig. Medan slagorden skallar och fanorna vajar på torget, sänds ljudlösa, osynliga radiovågor mellan telefonerna i aktivisternas fickor och de omkringliggande mobilmasterna. Detta faktum kommer den vitryska säkerhetstjänsten att dra nytta av.

Demonstrationen urartar i tumult när kravallpolisen går till attack. Under kvällen misshandlas bland andra Lukasjenkos motståndare i presidentvalet Vladimir Nekljajev. Många grips på plats.

Källor med djup insyn i vitryska förhållanden har för DN.se beskrivit vad som sedan händer.

Nästa morgon ringer telefonerna hos hundratals ungdomar som kvällen innan velat visa sitt engagemang i landets framtid. Det är den fruktade säkerhetstjänsten KGB, direkt arvtagare till sin sovjetiska föregångare, som vill tala med dem.

Ungdomarna kallas till förhör. Och de får också veta varför.

– Polisen sade det rakt ut när de ringde: Vi ser att din mobiltelefon har varit på torget, säger Martin Uggla på Östgruppen till DN.se.

Uggla har följt utvecklingen i Vitryssland mycket nära i många år och har genom Östgruppens arbete med demokratibistånd ett stort kontaktnät i landet.

– Det var till och med en polischef som gick ut öppet och sade: vi har spårat dem som var på torget med hjälp av mobiloperatörerna och kommer att ställa dem till svars, säger Martin Uggla.

Hans uppgifter stöds också av Amanda Lövkvist på Silc, en annan organisation som stödjer demokratiarbetet i Vitryssland.

– Mobiloperatörerna lämnade ut uppgifter om vilka mobiltelefoner som använts inom en kilometers radie från Självständighetstorget, säger Amanda Lövkvist till DN.se

En av dessa operatörer är Life. Från detta bolag löper trådarna hela vägen från diktatorn Lukasjenko via det halvstatliga folkaktiebolaget Teliasonera in i det svenska regeringskansliet Rosenbad och den svenska statskassan. Life ägs nämligen av Turkcell där Teliasonera är en stor delägare. Och största aktieägaren i Teliasonera är svenska staten (läs mer här).

Tekniken i Lifes nätverk, som inkluderar bland annat möjlighet till avlyssning, har levererats av en annan svensk telekomjätte, nämligen Ericsson.

Martin Uggla berättar att i diskussionerna på nätet efter händelsen trädde flera personer fram som hade Life-abonnemang till sina mobiler och sade att de blivit spårade.

– Det var så vitt mina källor känner till ingen skillnad på operatörernas roll i detta, säger Amanda Lövkvist.

Tekniska data ger mycket goda möjligheter att avgöra en mobiltelefons position. Signalstyrkan visar på vilket avtånd den befinner sig från masterna. I stadsmiljö med tätt mellan basstationerna kan detta göras med god precision.

Säkerhetstjänstens syfte med att spåra demonstranterna var enligt Martin Uggla klart:

– De använde det här till att skrämmas och avskräcka: sånt här ska du hålla dig borta ifrån.

I efterspelet till protesterna döms hundratals personer till kortare fängelsestraff. Andra råkar värre ut. Till exempel döms den 28-årige regimkritikern Vasilij Parfenkov till fyra års fängelse för medverkan i demonstrationerna mot presidentvalet.

DN.se har ställt frågor till Teliasonera om hur bolaget ser på dessa händelser och sitt eget ansvar för dem. Teliasonera har valt att svara skriftligt genom sin chef för extern kommunikation, Tomas Jönsson. Han skriver i sitt mejl till DN.se:

”Vad avser Life har Teliasonera inget operativt inflytande i verksamheten då det är ett dotterbolag till operatören Turkcell där vi är minoritetsägare så vi kan inte kommentera skeenden i Vitryssland ytterligare (….). Generellt kan dock sägas att myndigheter i alla länder i världen via lagstiftning har rätt att ta del av information om trafiken i näten i brottsbekämpande syfte.”

DN.se vänder sig därefter till Turkcell med flera frågor angående händelserna i Minsk den 20 december 2010 och bolagets allmänna principer för situationer som dessa. Turkcells svar per mejl lyder kort och gott:

"We cannot comment on this matters."

Fotnot: Mänskliga rättigheter på nätet diskuteras 18-19 april på en stor konferens i Stockholm arrangerad av bland andra utrikesdepartementet. Konferensen kan följas här www.stockholminternetforum.se och via Twittertaggen #fxinternet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.