Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Akut gruvkris skapar oro i Pajala

Den nya järnmalmsgruvan gav avfolkningsbygden Pajala framtidstro. Men bara tre månader efter den första sprängningen kom kallduschen. Gruvbolaget Northland Resources befinner sig i akut ekonomisk kris och framtiden är oviss.

I torsdags kom det oväntade beskedet. Det norska gruvbolaget behöver få in 425 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor, för att finansiera sina järnmalmsprojekt i Sverige och Finland. Aktien störtdök med 70 procent på Oslobörsen — ett fall som fortsatte även på fredagen.

– Precis som för alla andra så var det en överraskning för mig när de ringde och sade hur det såg ut med bolaget, säger Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg (S).

Planen är att få in de pengar som behövs via nyemissioner, men även genom lån. Och det handlar om att hitta snabb lösning. Lite har tickat in, men 2,4 nya miljarder måste skakas fram inom några veckor.

– Jag har pratat med dem nästan dagligen och jag vet att de jobbar jättehårt med det här. Det faller inte på målsnöret — det tror jag inte, säger Wennberg.

Gruvprojektet har inneburit hundratals nya jobb. Tack vare gruvan har Tornedalskommunen Pajala gått från avfolkningsbygd med hög arbetslöshet till inflyttningsort där bostäder byggs och framtidstron gror. Stämningen på bygden beskrivs nu av kommunalrådet som "en sansad oro" och klart är att den senaste veckans dramatik inneburit smolk i glädjebägaren.

– Det är ett projekt som har löpt på bra och verkar ha skötts bra men nu är det uppenbart att någonting hänt under resans gång, säger Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Ericsson tror ändå att Northland kan komma i gång med brytningen. Även om aktieägarna har fått betala ett mycket högt pris.

– Det finns en gruva, det finns en malm och det mesta fungerar. Det är inte som en IT-krasch där det inte finns någon substans i bolaget.

Så sent som i oktober, då den första sprängsalvan fyrades av, bedyrade Northlands vd Karl-Axel Waplan att det inte fanns någon oro för framtiden och att bolaget hade koll på sina kostnader. Men det blev dyrare än väntat — högre kostnader i början av projektet uppges nu ligga bakom den akuta krisen.

Men trots allt tycks företagsledningen vara fortsatt optimistisk. Från en telefonkonferens på fredagen rapporterade lokala medier att Waplan gav nya prognoser för hur bolaget ska gå med vinst 2014.

Förutsatt att pengarna nu kommer in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.