Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/aldre-e-handlar-mer-an-tidigare/

Ekonomi

Äldre e-handlar mer än tidigare

Hälften av butikerna inom sällanköpshandeln, där klädbutiker ingår, tappade 40 procent av försäljningen när pandemin kom till Sverige.
Hälften av butikerna inom sällanköpshandeln, där klädbutiker ingår, tappade 40 procent av försäljningen när pandemin kom till Sverige. Foto: Magnus Hallgren, Magnus Hallgren

Det digitala skiftet inom handeln har snabbats på av coronakrisen och snart väntar en ny spelplan för branschen. Det framgår i en ny rapport från Svensk handel. 

När pandemin nådde Sverige i mitten på mars tappade omkring hälften av butikerna inom sällanköpshandeln snabbt 40 procent av omsättningen, där framför allt kläd- och skohandeln sett en stor nedgång. Sedan tidigare pågick en digital omställning inom handeln med utslagning av företag som inte lyckats ställa om eller som konkurrensutsatts hårt av internationella aktörer. Processen har påskyndats av att fler grupper under coronakrisen hittat digitala shoppingalternativ. 

– Många äldre har insett att det är smidigt och enkelt att handla på nätet. Det är ett beteende som troligtvis fortsätter när smittan lagt sig, säger Karin Johansson, vd för Svensk handel. 

Mellan 2012 och 2019 trefaldigades omsättningen på den totala e-handeln i Sverige, som i fjol uppgick till 87 miljarder kronor.

Samtidigt är det inte enbart renodlade e-handelsföretag som de amerikanska riskkapitalisterna satsar sina pengar på, enligt Karin Johansson. 

– De investerar främst i företag som har både e-handel och fysiska butiker med motivationen att det är så kunden vill bli mött, säger hon. 

Karin Johansson vd för Svensk handel.
Karin Johansson vd för Svensk handel. Foto: Jessica Gow/TT

I Svensk handels nya rapport framgår också att lågprishandeln och lyxsegmentet gynnas, medan mellansegmentet får det svårare. Vidare väntas stora aktörer vinna ytterligare mark. Möjligheten att utnyttja sin storlek vid inköp och tillgången till tekniska verktyg för att göra analyser ligger bakom, enligt rapporten. 

– De stora och starka kommer använda sig av krisen för att plocka marknadsandelar, säger Karin Johansson. 

Även e-handelsplattformar som amerikanska Amazon, tyska Zalando och svenska Sportamore gynnas av utvecklingen, enligt rapporten. 

– I de länder där de stora jättarna finns närvarande tar de stora delar av handeln. De använder sig av analys och oerhörda mängder data. Plattformarna hanteras gynnsamt av lagstiftningen och ansvaret lämnas i stället över till konsumenten, säger Karin Johansson. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt