Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Aldrig vilse i svampskogen

Hitta hem.Varje smartphone har en gps numera, men en separat apparat är ännu säkrare. DN:s Johan Smitt hittar hem med fyra bra modeller.

Få med dig hunden hem
Garmin Astro 320 med DC40
Var är Karo? Astroseriens gps-enheter ska användas ihop med sändarhalsband. Avståndet till hunden kan vara upp till 15 km. För att skilja olika hundar och halsband åt har varje halsband en egen pinkod. Upp till 10 hundar kan spåras och var femte sekund skickar halsbanden en radiosignal. Pris 6 400 kronor.

Liten och enkel
Bushnell Backtrack
Mindre och enklare än så här kan det knappast bli. Tryck på knappen när du går in i svampskogen och sedan följer du bara pilen när du ska hitta tillbaka. Omöjligt att gå vilse. Vattentät och fungerar även som vanlig kompass. Pris 900 kronor.

Hitta skatter på stan
Magellan Explorist GC
I spåren av att gps-apparater blev allt billigare och gick från att vara en nördmanick till ett bruksföremål växte geocaching fram som en ny folksport. Folk gömde små skatter överallt, både inne i storstäder och ute i skogen. Explorist GC har speciella ­funktioner för att lägga upp skattpositioner på nätet där den här ­informationen är ­samlad i en stor databas på sajten ­geocaching.com. Pris runt 2 200 kronor.

Vattentät och stöttålig
Magellan Explorist 710
Magellans topp­modell har lite mindre skärm, 3 tum, än Garmins konkurrent. Annars återkommer flera ­funktioner som ­kamera (3,2 miljoner bild­punkter mot Montanas 5 ­miljoner), väg­navigering och ett robust och vatten­tätt hölje. Det går också att prata in ­minnesanteckningar och, som på ­Montana, hämta in ­geocachelistor. Pris 5 500 kronor.

Både för bilen och för sjön
Garmin Montana 650t
Toppmodellerna för friluftsbruk har både pekskärm och kamera numera. Den här gps-enheten fixar dessutom sjökort och bilnavigering. En stor nyhet från Garmin är möjligheten att genom gratisprogrammet Custom Maps kunna lägga in egna kartor, något som var omöjligt tidigare. Dessutom har den trådlös överföring till andra Montana-­enheter. Pekskärmen är på fyra tum och priset strax under 6 000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.