Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Alger ska bli mat och energi

I ett svenskt forskningsprojekt ska det undersökas hur alger ska odlas för att producera mat, medicin och energi. Projektet, som leds av Fredrik Gröndahl från Sven Lovéncentret i Fiskebäckskil, har fått 31 miljoner kronor i anslag. Det rapporterar Vetenskapsradion.

– Jag blev väldigt förvånad, eller snarare glatt överraskad, säger Fredrik Gröndahl till Sveriges Radio.

Algerna som odlas ska placeras i ett bioraffinaderi där mat eller mattillsatser ska utvinnas. Det forskarna ska titta på är vilka värdefulla kemikalier och material som kan tas fram, berättar Fredrik Gröndahl.

Dessutom kan massan från algerna som blir kvar användas som biomassa för att utvinna energi. Restprodukterna kan i sin tur användas som näring till odling av växter.

Fredrik Gröndahl förklarar att det är viktigt att algerna odlas vid kusten.

– Hela poängen är då att odlingen ska vara i havet, så att algerna också plockar upp närsalter så att det inte bidrar till övergödning, utan kanske förbättrar miljön lokalt när man tar upp dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.