Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Algoritm utmanar bostadskön

I Vega Park söder om Stockholm ska ett nytt sätt att förmedla bostäder testas.
I Vega Park söder om Stockholm ska ett nytt sätt att förmedla bostäder testas. Other: Trafikverket

Bostadskön till hyresrätter kan för många uppfattas som lång och svår för de som inte är uppväxta i samma stad som de nu letar boende i. Det vill bostadsföremdlingstjänsten Qasa ändra på och lanserar därför en tjänst där bostadsförmedlingen sköts av en algoritm.

– Hela grundtanken är att skapa en ny väg in till hyresmarknaden som kan öppna upp bostadsmarknaden för de som inte stått i kö sedan de var små. Ett kösystem gynnar oftast de som är födda och uppvuxna i staden, vilket gör det svårt för nyinflyttade och arbetskraftsinvandringen, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Bostadsförmedlartjänsten Qasa har redan en plattform för andrahandsmarknaden, där en hyresgäst som söker andrahandskontrakt kan matchas ihop med en hyresvärd. Den nya tjänsten, som alltså rör förstahandskontrakt, är ett pilotprojekt som nu testas för 50 hyresrätter i det nya bostadsområdet Vega Park söder om Stockholm.

– Kötid är inte vår valuta, utan genom att använda samma teknik som vi använder för att matcha uthyrare och hyresgäster på andrahandsmarknaden så försöker vi hitta hyreskontrakt mellan hyresvärdar och hyresgästerna preferenser. Det vinner alla på – fastighetsägarna får in långsiktiga hyresgäster som värnar om fastigheten på ett annat sätt och hyresgästen får något som man verkligen vill ha på sikt, säger Mattia Tosti.

Vad mäter matchningsalgoritmen?

– Den utveckals hela tiden. Ambitionen är att förutspå långsiktighet, för det är en bra hyresgäst menar vi. Vi pratar inte om betalningsförmåga, det är inte så att den köpstarke premieras. Det kan handla om var man jobbar, var familjen jobbar, var barnen går på dagis, hur pass rätt det här området är och hur långsiktigt man kommer vara där, säger han.

För en etta i Vega park på 21 kvadratmeter ligger hyran på drygt 5.800 kronor och för en trerummare om 77 kvadratmeter är hyran 12.600 kronor i samma område. När en hyresgäst matchats ihop med en fastighetsägare och kontraktet skrivits kommer Qasa ta ut en administrationsavgift på 2.995 kronor.

– Det finns väldigt mycket pappersarbete som vi gör med den här leveransen till fastighetsägaren i form av kontroll av intyg och liknande. Sen är det en annan avgift som kan förekomma beroende på krav som fastighetsägaren ställer, vilket är referenstagning och det kostar 250 kronor, säger Mattia Tosti.

Om pilotprojektet går bra är förhoppningen att fler bostadsbolag kommer vilja ansluta sig till tjänsten på flera orter i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.