Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Alla i EU får rätt till bankkonto

Framöver ska exempelvis en hemlös eller utlänning inte kunna nekas ett vanligt bankkonto i Europeiska unionen, bestämde EU-parlamentet på tisdagen sedan det också kommit överens med EU:s medlemsländer (ministerrådet).

Kontot ska kunna användas för insättning och utbetalning inom EU, med kort eller via internet.
Lagändringen får sannolikt inga stora följder i Sverige men är enligt förespråkare ideologiskt viktig och tar sikte på framtiden.

– Alla människor är kanske inte så attraktiva som kunder för bankerna. Vi går också mot ett alltmer kontantlöst samhälle, då måste man ha ett bankkonto, säger EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.