Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Alla måste jobba längre

Fredrik Reinfeldt kommenterade på tisdagen utredningen om framtidens välfärd.
Fredrik Reinfeldt kommenterade på tisdagen utredningen om framtidens välfärd. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Skippa sabbatsåret som ung, byt jobb för att förlänga karriären och skjut på pensioneringen. Det kan behövas för att säkra framtidens välfärd i Sverige.

Regeringens Framtidskommission presenterade på tisdagen rapporten "Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen". Budskapet är att alla måste jobba mer under livet om Sverige ska ha råd med en fortsatt standardökning i till exempel vård, omsorg och skola. Att höja skatterna anses inte vara en framkomlig väg.

Rapporten förespråkar att pensionsåldern följer ökningen i medellivslängden. Enligt Statistiska centralbyrån ökar den förväntade livstiden efter 65 år med nästa två år till 2030.

– Det krävs att vi jobbar lite mer och lite längre upp i åren för att klara våra välfärdsambitioner, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Han vill dock inte gå in på hur länge man ska behöva jobba i framtiden.

– Det kommer att vara individuellt. Det kommer inte vara samma svar för alla människor, för våra förutsättningar ser olika ut, säger han.

Reinfeldt vill framför allt använda "morötter" för att få människor att jobba längre. Han pekar på att regeringen redan för flera år sedan införde dubbla jobbskatteavdrag för dem över 65 år.

– Jag kan konstatera att det är en morot som fungerar. Jag ska inte utesluta ytterligare morötter, säger Reinfeldt.

Han vill också se mer flexibla regler. Till exempel planerar regeringen att höja åldersgränsen för hur länge man har rätt att jobba kvar från 67 till 69 år.

Ett längre arbetsliv kommer också, enligt rapporten, att kräva att arbetsgivarna anpassar sig till att ha äldre anställda. Dessutom kommer flera i framtiden att behöva byta yrkesbana för att orka jobba längre upp i åren.

Rapporten pekar också på vikten av att unga går igenom sin utbildning och kommer ut på arbetsmarknaden snabbare. Det har blivit mer vanligt att unga tar ett sabbatsår till exempel för att resa, men om alltför många väntar med sina studier, så går det ut över finansieringen av välfärden, står det i rapporten.

Fakta: Framtidskommissionen

Regeringen tillsatte Framtidskommissionen hösten 2011.

Den ska peka ut Sveriges stora utmaningar efter 2020.

Ordförande är statsminister Fredrik Reinfeldt.

De övriga tre borgerliga partiledarna ingår liksom nio personer från främst näringslivet och forskningsvärlden.

Slutrapporten ska vara klar under våren 2013. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.