Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Alla vill ha begagnat till skolstart

Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Bråda dagar råder på begagnatmarknaden inför skolstarten. På köp- och säljsajten Blocket har antalet besökare som söker barnkläder och barnskor fördubblats på 10 dagar.

– Det är en peak just nu efter semestern och inför skolstarten, säger Blockets presschef Annette Karlberg.

Blocket noterar också en ökning av antalet barnklädesannonser. Det har lagts upp 11 procent fler annonser i augusti i år jämfört med samma period förra året, uppger Annette Karlberg.

Enligt konkurrenten Tradera lägger föräldrar i snitt 1 400 kronor per barn inför skolstarten. Det framgår av en färsk enkät som företaget har gjort via undersökningsföretaget Yougov, riktad till svenskar med barn i åldern 7-12 år. Summan inbegriper sådant som block, pennor, ryggsäckar och kläder.

58 procent uppger i enkäten att de handlar begagnade kläder till barnen. Dock svarar bara 8 procent att de specifikt brukar köpa begagnade kläder inför just skolstarten.

Att det är full fart på andrahandsmarknaden just nu beror på att många städar ur förråd och garderober under semesterns sista dagar. Säljarna vet också att det nu finns fler aktiva presumtiva köpare på sajten nu efter semestern, säger Annette Karlberg på Blocket.

– Vi brukar ha toppar efter jul och påsk också. Då har människor tid och lust att rensa. Och inte minst har man kanske en skral kassa efter sommarsemestern. Man kan ha lagt mycket av lönen på resor och glass och säljer för att få mer pengar i kassan.

På sidorna för barnkläder letar Blocketbesökarna just nu oväntat ofta efter sådant som overaller, gummistövlar och vinterjackor. Det framgår av den senaste tidens sökningar, säger Annette Karlberg.

– Föräldrarna verkar vara väldigt förutseende, säger hon.

– Det är mycket kvalitetsmärken till salu också och många besökare söker specifikt efter märken. Mitt intryck är att många tänker på andrahandsvärdet redan när de handlar nya barnkläder. Köper de en overall för 1 500 kronor vet de att overallen förmodligen kan säljas vidare för 800 kronor. Halva inköpspriset verkar vara en generell regel.

Då gäller det att den dyra overallen inte får sig en reva, då?

– Det är klart. Det här gäller över lag för saker i gott skick.

Mest sökta orden i Blockets kategori

Mest sökta orden i Blockets kategori "barnkläder & skor" i augusti 2014:

1. Overall

2. Regnkläder

3. Skor

4. Skaljacka

5. Gummistövlar

6. Kostym

7. Fotbollsskor

8. Klädpaket

9. Klänning

10. Vinterjacka

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.