Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-08-18 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/allians-kritik-mot-s-pensionslofte/

Ekonomi

Allians-kritik mot S pensionslöfte

Foto: Henrik Montgomery/TT

Allians-sidan kommer med hård kritik mot ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften, som lovar högre pension till en del äldre. Enligt de borgerliga partierna i pensionsgruppen är vallöftet ogenomtänkt och slår mot grundtanken i pensionssystemet, rapporterar SR Ekot.

Rätta artikel

– Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra, säger Liberalernas Mats Persson till Ekot.

Löftet gavs av statsminister Stefan Löfven (S) den 1 maj. Det innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad pension på 9.000–17.000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller 6 av 10, av dagens pensionärer i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S) avfärdar kritiken.

– Det är ju typiskt att när vanliga löntagare ska få lite extra pengar i plånboken, ja, då plötsligt tycker Allianspartierna att det är orättvist, säger hon till TT. Vi tycker tvärtom att det är orimligt att människor som jobbat ett helt långt yrkesliv ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Alliansen anser att S-förslaget slår mot en grundbult i systemet – att det man betalar in direkt ska påverka hur mycket man får ut, och att den som väljer att jobba fler år och mer heltid också ska få mer i pension än den som har jobbat mindre.

De borgerliga partierna anser också att det är svårt att genomföra förslaget rent tekniskt och tycker att skatten i stället bör sänkas för alla pensionärer.