Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Alliansen anpassar inte invandringspolitiken

01:54. Alliansledarna laddar för ett extra val. Varken KD eller FP är rädda att åka ur. Anna Kinberg Batra (M) tänker inte ändra partiets inställning gällande migration.

Alliansledarna hoppas att till extravalet ha en överenskommelse med de rödgröna på plats för att stärka möjligheten att regera i minoritet. Någon anpassning till Sverigedemokraternas invandringspolitik blir det inte, deklarerar blivande statsministerkandidaten Anna Kinberg Batra (M).

Moderaterna meddelade på onsdagskvällen att partiet tidigarelägger sin extrastämma från den 7 mars till den 10 januari. Beskedet kom efter att statsminister Stefan Löfven deklarerat att ett extra val ska hållas söndagen den 22 mars.

Till det valet kommer det största allianspartiets ledare – som då med all sannolikhet är 44-åriga Kinberg Batra - att vara statsministerkandidat mot Stefan Löfven.

– Det är det största partiets ledare som är alliansens statsministerkandidat, deklarerade folkpartiledaren Jan Björklund på en gemensam presskonferens i riksdagen med allliansledarna på onsdagskvällen.

På presskonferensen blev det på nytt tydligt att de borgerliga vill se en överenskommelse med de rödgröna om nya regler för att stänga ute Sverigedemokraterna från den vågmästarroll som partiet skaffat sig. Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson sade i tisdags att partiet ska försöka fälla alla regeringar som inte lyssnar på SD:s krav på minskad invandring.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ha nya regler på plats redan till extravalet.

– Det skulle kunna handla om att partierna förbinder sig så att man inte kan bryta ut delar av budgeten. Det skulle också kunna handla om hur vi röstar om en statsminister, säger Hägglund.

Men hur en eventuell borgerlig minoritetsregering skulle kunna få igenom en budget med SD som fortsatt vågmästare har allianspartierna inget svar på.

– Det är en svår nöt att knäcka där jag inte har något självklart svar i dag.

Varken Hägglund, som leder det minsta riksdagspartiet, eller FP-ledaren Jan Björklund, som leder det näst minsta, säger sig vara rädd för att åka ur riksdagen.

– Alla allianspartierna backade ju i september. Nu har svenska folket prövat alternativet, nämligen en rödgrön regering, och det har havererat i dag, säger Jan Björklund.

Han tillbakavisar kravet från sin företrädare Bengt Westerberg till samarbete över blockgränsen.

– Jag lyssnar mycket. Men jag tror också att om alla partier samarbetar för att stänga utec ett annat parti så finns det till slut sju regeringspartier och ett oppositionsparti. Det tror jag vore olyckligt, säger Jan Björklund.

Men det har ni ju gjort SD till i invandringspolitiken?

– Jo, i en del sakfrågor kan man vara överens. Men om vi skulle utgöra ett gemensamt regeringsalternativ så skulle det stärka SD.

Centerledaren Annie Lööf, som leder riksdagens rikaste parti efter försäljningen av centertidningarna för tio år sedan, ser fram emot den tredje valrörelsen på tio månader - rekord i svensk politisk historia.

– Man vinner val på politik och vilja att leda landet. Vi kommer att förbereda
centerrörelsen. Det kommer att bli spännande och väldigt roligt att åter få diskutera politik, säger den yngsta alliansledaren.

Hon sågar Stefan Löfvens två månader som statsminister:

– Socialdemokraternas regeringsduglighet är i stort sett förintad. Löfven har haft obegripliga svar på väldigt många frågor, säger C-ledaren.

Anna Kinberg Batra, den blivande M-ledaren, sade på presskonferensen att Fredrik Reinfeldt fortfarande är partiledare. Enligt uppgifter till DN deltar han i diskussionen om hur partiet agerar under regeringskrisen.

– Han är vår partiledare, konstaterade Kinberg Batra kort på presskonferensen.

Interna M-krav på en förändring av invandringspolitiken för att få röster från SD avvisade hon.

– Jag är stolt över den politik som vi nu har bedrivit i valrörelsen och som vi bygger allianssamarbetet på. Sverige kan ta ansvar i världen när vi har flyktingströmmar på grund av krig, säger Anna Kinberg Batra.

Hon avvisar moderata distriktsordföranden som sagt att partiet ”måste börja tala om volymer” av asyl- och anhöriginvandring.

– När det är för många som inte har jobb , oavsett var man kommer ifrån, är inte vårt svar att arbetssökande ska bor, utan att jobben ska bli fler, säger hon.

Samtidigt fick de borgerliga tidigare under onsdagen igenom sin budget - med stöd av Sverigedemokraterna. Den upprördhet som inte minst Anna Kinberg Batra visade förra året när de rödgröna stoppade en inkomstskattesänkning syntes det inget spår av nu.

– Det jag var mest upprörd över förra hösten var att S gjorde en utbrytning tillsammans med SD. Nu har vi fått nya frågor om riksdagspraxis och beslutsformer. Jag skulle gärna se att vi kunde räta ut de frågetecken som finns i samförstånd över blockgränserna så att Sverige kan regeras av den minoritet som är störst. Då spelar ju också SD:s agerande mindre roll, säger den blivande M-ledaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.