Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Alliansen sågar det skärpta amorteringskravet

Oppositionen sågar regeringens ja till skärpt amortering.
Oppositionen sågar regeringens ja till skärpt amortering. Other: Fredrik Sandberg/TT

Olyckligt, anmärkningsvärt, inte gjort hemläxan.

Allianspartierna sågar regeringens beslut att tillåta det skärpta amorteringskravet.

Samtliga fyra allianspartier sade tidigare i år nej till förslaget från Finansinspektionen (FI) och de upprepade sitt nej på torsdagen när regeringen gav FI tillstånd att genomföra förslaget. 

Emil Källström, Centerns ekonomisk-politiske talesperson tycker att skärpningen av amorteringskravet ligger fel i tiden.

– Bostadsmarknaden har kylts av och rörligheten har minskat. Att då gå fram med något som minskar rörligheten än mer är olyckligt. 

FI och regeringen menar dock att förslaget bidrar till att stärka amorteringskulturen i Sverige, att tvinga fram en snabbare avbetalning av stora lån.

– Men amorteringskultur har blivit mycket bättre. Jag upplever att bankerna tar det på större allvar än tidigare, invänder Källström.

Han understryker att även FI också sagt att det behövs andra åtgärder för att komma åt problemen på bostadsmarknaden.

– Den grundläggande hemläxan är inte gjord, säger han med adress regeringen.

Mats Persson, Liberalerna, tycker att regeringen bara har lyssnat på FI och inte gjort en egen analys.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tycks ha gjort en egen analys av förslaget. Många remissinstanser påpekar att det påverkar ungdomar, minskar rörligheten på storstadsmarknaden och att det är en krånglig, svårförståelig, modell, säger han.

– Regeringens beslut riskerar att driva på prisfall på bostadsmarknaden ytterligare. Svenska folket behöver stabilitet, inte osäkerhet, tillägger Persson.

Caroline Szyber (KD) påminner om att bostadsminister Peter Eriksson in i det sista uttryckt tveksamhet över förslaget.

– Med tanke på en bostadsmarknad som samtidigt viker riskerar amorteringskravet bli en milstolpe vi sedan blickar tillbaka på för dess destruktiva effekter. Inte undra på att regeringens egen bostadsminister vädrat tvivel kring vad de håller på med, säger hon.

– Det går att dämpa skuldtillväxten på andra sätt. Genom nedtrappade ränteavdrag som kombineras med inkomstskattesänkningar kan marknaden kylas på ett klokare sätt, tillägger hon.

Förslaget kommer att slå främst mot landets dyraste områden, framför allt Stockholmsregionen. Det har fått moderaternas gruppledare i Stockholm, oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr, att kräva att regeringen backar från torsdagens besked.

– Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Vi har i dag en hög inflyttningstakt och vi har stora behov framåt att rekrytera förskollärare och undersköterskor. Även personer som inte är höginkomsttagare måste ha förutsättningar att bo i och flytta till Stockholm, säger König Jerlmyr.

– Regeringen behöver ta ett omtag kring bostadspolitiken och backa från dagens förslag, tillägger hon i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.