Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/allianspartierna-lamnar-pensionsgruppen/

EKONOMI

Allianspartierna lämnar pensionsgruppen

Videon är 2 min 11 sek lång. Alliansen lämnade pensionsgruppens möte på grund av MP. Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth: ”Barnsligt.”

Allianspartierna lämnar pensionsgruppens möte på grund av MP. Det uppger företrädaren för allianspartierna, Lars-Arne Staxäng för DN.

– Vi hade en bra diskussion i sak men nu har vi lämnat mötet, säger Lars-Arne Staxäng till DN.

Han förklarar att inbjudan från Socialdemokraterna till Miljöpartiet ”strider mot de principer som styrt den här gruppen i 20 år”.

Pensionsgruppen är ett blocköverskridande samarbete som existerat i över 20 år och består av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna. De har gjort upp om det nya pensionssystemet och kommer fortlöpande överens om förändringar, villkor och regler för svenskarnas pensioner.

Men nu skakas samarbetet eftersom de borgerliga anser att S, utan att först fråga Alliansen om de är med på det, har släppt in Miljöpartiet i samarbetet. MP:s syn på tillväxt går inte ihop med ett stabilt och hållbart pensionssystem, anser de och hotar med att vägra delta i möten om S och regeringen ska ha MP med.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth (S) anser att allianspartierna beter sig barnsligt. På frågan om det inte vore bättre om S frågat de övriga om MP fick vara med svarade han:

– Det är ingen hemlighet att MP ingår i regeringen och att hela regeringen måste ta ansvar för pensionerna.

Mats Persson (FP) kan tänka sig att bjuda in S till ett möte för att se hur allianspartierna och S ska kunna värna pensionsöverenskommelsen. Han "utgår" dock från att pensionsgruppen fortsätter - utan MP. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är dock ansvarig för delar av pensionssystemet.

– Hur regeringen fördelar sitt arbete inom sig är en fråga för regeringen, svarar Persson.

Solveig Zandet (C) tycker inte att allianspartierna ska bjuda in S till samtal för att lösa knuten.

– Det är upp till ministern att bjuda in oss, säger hon.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ångrar inte sin inbjudan till MP att ingå i pensionsgruppen. Det var för henne en självklarhet att bjuda in regeringspartnern.

– MP kommer att ha ett inflytande över pensionsfrågorna alldeles oavsett, sade hon.

Ministern berättade också att hon för två veckor sedan informerat socialförsäkringsutskottet om att hon tänkte bjuda in MP.

– De borgerliga har haft alla möjligheter att ta kontakt och diskutera det, sade Strandhäll.

Hennes nästa steg blir att försöka prata med de borgerliga kollegorna.

– Men förutsättningen är att de accepterar att MP är en del av regeringen, sade hon.

Beskedet från allianspartierna är dock en annan än den som man lämnade i somras i samband med Almedalen. Då sa Lars-Arne Staxäng (M) att MP mycket väl kunde beredas plats i gruppen.

– Miljöpartiet har tidigare haft en helt annan syn på pensionsfrågorna. Men nu har de ändrat sig så att de har samma grundsyn som vi och det är jättebra. I framtiden ser vi gärna att pensionsgruppen breddas, sade Lars Arne Staxäng till Pensionsnyheterna.