Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allmännyttan: Avskaffa bytesrätten av lägenheter

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utvecklingen på bostadsmarknaden är oroväckande och genom att avskaffa bytesrätten kan den svarta bostadsmarknaden stängas. Det skriver åtta representanter från allmännyttan i DN Debatt.

Förhållandet mellan bostadsmarknaden och integrationen är ett av huvudspåren i allmännyttans debattinlägg.

En väl fungerande bostadsmarknad, bland annat med lägenheter som fler människor har råd med samt trygga andrahandsboenden, är en förutsättning för en effektiv integration, skriver de åtta representanterna från Allmännyttan.

Sju steg för att lösa utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden presenteras, flera med fokus på kampen mot den svarta bostadsmarknaden. En förutsättning för att nå det målet, skriver allmännyttan, är att förändra lagen om eget boende samt att avskaffa eller kraftigt begränsa bytesrätten av lägenheter.

”Om bytesrätten avskaffas skulle grunden för den största delen av svarthandeln med lägenheter försvinna. Därför behöver politiken överväga att avskaffa eller kraftigt begränsa bytesrätten, så att byten endast är möjligt i undantagsfall”, skriver de åtta.   

Genom att strypa den svarta bostadsmarknaden, skriver allmännyttan, kommer också annan organiserad brottslighet att hämmas.

Även kriminalisering av köp av hyreskontrakt behövs, heter det i debattinlägget. Det är i dag olagligt att sälja hyreskontrakt men för den som köper saknas sanktioner. Det, skriver de åtta representanterna, ”bör ändras så att även köp av hyreskontrakt blir olagligt. Den som betalt för eller sålt en hyreslägenhet bör också förlora rätten att bo kvar”.

Utöver de sju punkterna som ska vända utvecklingen på svenska bostadsmarknaden betonas att de privata fastighetsägarna har ett stort ansvar.

Allmännyttans åtgärder, såsom erbjudande av kommunala kontrakt och övergångslägenheter, är positiva på kort tid men riskerar i längden att få en negativ effekt, om inte ”privata fastighetsägare är med och delar ansvaret för er bostadsmarknad som fungerar för fler”.

Debattinlägget avslutas med att belysa allmännyttans insikt kring konsekvenserna en skev bostadsmarknad har för integrationen. 

”De idéer vi presenterar i dag behöver prövas av politiker och fastighetsägare. Vi kan inte få en fungerande integration utan en fungerande bostadsmarknad”, avslutar de åtta representanterna från allmännyttan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.