Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allra får inte överklaga PPM-beslut

Allras kontor. Arkivbild.
Allras kontor. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fondbolaget Allra förlorade sitt överklagande. Pensionsmyndighetens beslut att kasta ut bolaget från PPM-systemet får inte överklagas, skriver Förvaltningsrätten i Stockholm i sitt beslut.

När Pensionsmyndigheten i torsdags stängde av Allra från myndighetens fondtorg, lämnade Allras ledning in ett överklagande till förvaltningsrätten.

Dessutom krävde bolaget omedelbar inhibition, det vill säga att myndighetens beslut inte skulle verkställas förrän rätten avgjort överklagandet. Allra menade att beslutet att stänga ute bolagets fyra fonder från Pensionsmyndighetens fondtorg var myndighetsutövning och att myndigheten inte hade befogenhet att göra det.

Men både överklagandet och inhibitionen avvisas av Förvaltningsrätten. I ett pressmeddelande skriver rätten ”att samarbetsavtalet mellan fondförvaltaren och Pensionsmyndigheten är ett civilrättsligt giltigt avtal som faller utanför begreppet myndighetsutövning och att beslutet om avregistrering därmed inte kan överklagas”.

Enligt Mikael Westberg, Pensionsmyndighetens chefsjurist, var beskedet väntat.

– Det här kom inte som någon överraskning. Det är bra att vi får ett avgörande som bekräftar de domstolsavgöranden som fanns från fallet Falcon i augusti. Nu måste Allra sätta pensionsspararnas intresse först och följa de regler som gäller, säger han.

– Det är en stor risk Allra tar på sig genom att åsidosätta de krav som finns och som ska skydda pensionsspararna, tillägger han.

Allra har dock valt att gå vidare. Bolaget har överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

– Vi kommer att utveckla skälen under morgondagen, säger Allras juridiska ombud Marcus Johansson

Westberg anser att det avtal som myndigheten tecknar med de bolag som vill komma in på fondtorget, är det som gäller. Och det är precis den linje som Förvaltningsrätten går på. Det betyder att om Allra vill processa om beslutet, måste de vända sig till tingsrätten och driva en civilrättslig process.

Allra skriver i sitt överklagande att myndigheten infört bestämmelser om ”god sed på premiepensionsmarknaden” och självsvåldigt infört en rätt att straffa fondbolag som bryter mot det.

– Vad Allra egentligen säger, enkelt uttryckt, är att det är oskäligt för dem att följa god premiepensionssed. Jag tycker inte det. Jag tycker det är ganska självklart att de ska handla på ett sätt som inte skadar pensionsspararna, säger Westberg.

– Det är inte Allras pengar, det är pensionsspararnas pengar som Allra har fått förtroendet att förvalta. Men nu agerar de som om det är deras pengar, tillägger Westberg.

Både Pensionsmyndigheten och Allras revisor, Deloitte, har polisanmält ledande företrädare för bolaget.

DN har sökt Allras juridiska ombud.

Pensionsmyndigheten har utrett hur kundsäkerheten i PPM kan stärkas. I en preliminär redovisning som lämnades till regeringen i torsdags, föreslås ett 30-tal förändringar. Skulle alla genomföras spår myndigheten att mellan 200 och 400 fonder inte skulle klara de hårdare kraven.

Fakta

Allra har fyra fonder i Premiepensionssystemet (PPM).

I mitten av februari köpstoppade Pensionsmyndigheten de fyra fonderna eftersom de misstänkte att Allra bröt mot avtalet fondbolaget har med myndigheten.

Efter en utredning beslöt Pensionsmyndigheten på torsdag att stänga av Allra från fondtorget. De begär dessutom att Allra betalar tillbaka pengarna i fonderna, sammanlagt 16 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.