Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allras vd Alexander Ernstberger häktas

Alexander Ernstberger, grundare och vd för Allra.
Alexander Ernstberger, grundare och vd för Allra. Other: Allra

Alexander Ernstberger, pensionsbolaget Allras grundare, vd och storägare, är misstänkt för att genom olagliga affärer ha lurat svenska pensionssparare på hundratals miljoner kronor. Han häktades på fredagen.

– Ett väntat beslut, sa åklagaren Thomas Hertz.

 

Alexander Ernstberger, huvudägare och grundare till pensionsbolaget Allra, häktades på fredagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Vid fällande dom kan straffet bli upp till åtta års fängelse.

– Inga fel har begåtts. Utifrån min klients position så har han inte begått ett brott. Punkt, säger advokaten Slobodan Jovicic efteråt.

Klockan 13 på fredagen inleddes häktningsförhandlingarna med 31-åringen. Efter långa förhandlingar begärdes pensionsbolagets grundare vid 16.20-tiden häktad. Häktningsbeslutet kan överklagas.

– Hans grundinställning är givetvis mänsklig. Han tycker att det här är jättejobbigt och en helt ny situation för honom och det är helt främmande. Å andra sidan är han stärkt av att han tror på sig själv och vet att han inte har gjort fel, säger advokaten Slobodan Jovicic.

Huvudpersonen själv satt med sammanbiten min och armarna i kors när häktningsbeslutet meddelades. Han fördes sedan ut ur rättssalen med handbojor.

Åklagare Thomas Hertz hade räknat med att det skulle bli en häktning.

– Det var ett väntat beslut. Nu fortsätter utredningen med förhör och sedvanliga utredningsåtgärder, sa Hertz till det samlade pressuppbådet efter förhandlingen.

När åklagare Thomas Hertz lämnade rättssalen en dryg timme tidigare – inför överläggningarna – ville han inte lämna någon kommentar till journalisterna, som trängdes utanför den stängda rättssalen hela eftermiddagen.

Inför förhandlingen sa han att det finns risk för flykt och undanröjande av bevis om vd Alexander Ernstberger får gå på fri fot. Men flyktrisken avfärdades av tingsrätten.

– Den var ju utdömd redan från start, säger advokaten Slobodan Jovicic.

En stor skara journalister fick lämna rättssalen vid Stockholms tingsrätt när det strax efter starten meddelades att förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar.

Innan det sa åklagaren att han vill häkta Ernstberger på sannolika skäl misstänkt för brotten, något som försvarssidan bestred.

Alexander Ernstberger hade blicken högt och kollade runt i rättssalen under de inledande minuterna. Han fördes in i rättssalen med grön t-shirt, blå jeans och handfängsel.

Kammaråklagare Thomas Hertz lämnade in ett så kallat kvarstadsyrkande till tingsrätten, till ett värde av 242 miljoner kronor plus ränta, runt 95 miljoner kronor. Det innebär att Kronofogden ska kunna säkerställa egendom så att inte motparten säljer den.

Tidigare under fredagen häktades också Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg och en av Alexander Ernstbergers närmsta medarbetare, misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

– Min klient nekar till brott. Det som är föremål för granskning nu är riktiga affärer, professionellt genomförda affärer på marknadsmässiga villkor, där den provision som bolaget har tjänat är rimlig och normal, sa advokat Per E. Samuelsson till DN efter förmiddagens förhandlingar.

Hur reagerar din klient?

– Han har tagit det bra får jag lov att säga. Han är trygg i sin förvissning att han har rätt, att sanningen kommer komma fram och att han kommer bli rentvådd, säger advokat Per E. Samuelsson.

Advokaten betonar att en häktning inte på något sätt betyder att hans klient är skyldig. Nu ska försvarssidan försöka övertyga åklagaren om att han har ”missuppfattat saker och ting”.

– Det finns nog mycket material att gräva fram som åklagaren har missat – och det ska vi göra, säger han till DN innan han försvinner iväg.

Tingsrätten beslutade också om kvarstad på drygt 242 miljoner kronor för Olle Marcusson, pengar som ska säkras i väntan på en eventuell dom längre fram, enligt TT.

Allra-affären har också nått hög politisk nivå. I slutet av augusti meddelade regeringen att de har utsett Thomas Bodström, den tidigare socialdemokratiska justitieministern, till ny landshövding i Stockholm. Bodström satt nyligen i Allras styrelse, vilket har lett till att valet av Bodström har fått hård kritik från flera håll.

Efter häktningsbeskedet hölls omhäktningsförhandlingar med den person som sedan tidigare är häktad i Allra-affären. Den förhandlingen skulle börja vid 15, men började i stället vid 16.30 på grund av de utdragna förhandlingarna med Ernstberger. Mannen omhäktades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.