Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt färre par har gemensam ekonomi

Allt fler gifta och sambor har delat upp sin ekonomi och färre än hälften har en helt gemensam ekonomi. Det visar en undersökning som Nordea låtit göra.

För fyra år sedan undersökte Nordea hur vanligt det var att gifta och sambor har helt gemensam ekonomi, det vill säga att alla inkomster läggs ihop och är gemensamma också för personliga utgifter. Då, 2010, sade 58 procent att de gjorde så.

I fjol hade den siffran fallit till 48 procent och 45 procent angav att de har en kombination av gemensam och uppdelad ekonomi, mot 38 procent 2010. Den vanliga kombinationen är att paren har ett gemensamt konto för gemensamma utgifter, men separata konton för sina personliga utgifter.

En bra utveckling, tycker Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

–Man lär sig att ta eget ansvar och dessutom kan man skapa ett eget sparande, säger hon.

–Men det är viktigt att man är överens, tillägger hon.

En sak som paren behöver bli överens om är, menar Gabrielsson, fördelningen av pengarna till de gemensamma utgifterna. Ska den som tjänar mest också betala mest? Och hur ska eventuella bolån fördelas?

Det är dock en betydande skillnad mellan de par som är sambor och de som är gifta. Det är mycket vanligare att gifta har helt gemensam ekonomi, än sambor.

Det samma kan sägas om paren har enbart gemensamma barn, eller om det också finns särkullbarn i familjen. Helt gemensam ekonomi är vanligare hos par som har gemensamma barn, än de som har särkullbarn.

Ingela Gabrielsson understryker vikten av att familjer med särkullbarn blir överens om hur ekonomin för barn, som kanske bor varannan vecka i familjen, ska finansieras.

–Var generös, gör en budget för barnen, men titta inte på varje krona, säger hon.

Ingela Gabrielsson har också funderat på varför andelen som har någon form av uppdelning av ekonomin har ökat. En anledning är att reallönerna (lön efter inflation) har ökat under åren och gett fler mer pengar. Då, tror hon, blir det lättare–och möjligen mer lustfyllt–att se över familjens ekonomi.

–Och det finns mer hjälpmedel, appar till exempel, för att göra en budget i dag, lägger hon till.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Gallup på uppdrag av Nordea.

Datainsamlingen gjordes 29 november -12 december.

Totalt intervjuades 1 500 personer som var gifta eller sambor i åldrarna 18-65 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.