Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allt fler är beroende av socialbidrag

Allt fler personer är beroende av långvarigt ekonomiskt bidrag, tidigare kallat socialbidrag. Förra året var det över 100 000 människor som hade bistånd i tio månader eller längre, rapporterar Ekot.

I hela landet levde 4,4 procent i hushåll med ekonomiskt bistånd förra året. I Eskilstuna och Södertälje var den siffran 10,5 procent och i Sorsele 11,9 procent. I Eskilstuna räknar kommunen med att betala ut sammanlagt 200 miljoner kronor i försörjningsstöd i år. Planen är att få ned den siffran med fem miljoner nästa år.

Förra året betalade kommunerna ut totalt drygt elva miljarder kronor i ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag) och introduktionsersättning till flyktingar, varav sistnämnda står för en knapp tiondel.

Antalet vuxna som fick bidraget längre än tio månader låg 2006 på 84.000 personer och förra året på nästan 110.000 personer, uppger Ekot. Då hade dock antalet långvariga bidragstagare minskat från 2001 fram till 2006, enligt Socialstyrelsens statistik.

Under 2011 räknades totalt 39 procent av de vuxna bidragstagarna in i gruppen av personer som fått pengar under lång tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.