Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allt fler är sjukskrivna allt längre

Allt fler är sjukskrivna allt längre. Nu är sjukpenningtalet tillbaka på samma nivå som då regeringen skärpte reglerna 2008, enligt en rapport från Folksam.

Anställda utan kollektivavtal är stora förlorare, konstateras det i rapporten. De får minst 1 900 kronor mindre per månad än kollektivavtalsanslutna anställda med samma lön. Skillnaden ökar med inkomsten. Vid en månadsinkomst på 40 000 kronor vidgas gapet till 13 600 kronor per månad, visar rapporten.

Sjukpenningtalet, som är ett mått på sjukfrånvaro, har stigit från 6,0 till 9,6 mellan hösten 2010 och våren 2015. Ändå minskade antalet nybeviljade sjukersättningar med 70 procent från 2007 till 2014. Antalet nybeviljade aktivitetsersättningar har ökat med 26 procent under samma period, skriver Folksam i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.