Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt fler hunddagis – men köerna är långa

Emma Norman, hunddagisföreståndare, och hundarna på rastgården utanför hunddagiset Hyllie hundcenter utanför Malmö. På hunddagiset i Hyllie har man plats för 49 hundar.
Emma Norman, hunddagisföreståndare, och hundarna på rastgården utanför hunddagiset Hyllie hundcenter utanför Malmö. På hunddagiset i Hyllie har man plats för 49 hundar. Foto: Johan Nilsson/TT

Omsorgsbranschen för husdjur växer och omsätter nu en miljard. Men även om allt fler hunddagis öppnar finns inga tecken på ett mättat behov.

– Efterfrågan är enormt stor. Särskilt för stora hundar, säger Emma Norman på nyöppnade Hyllie hundcenter.

Det är hundar i varje rum inne på Hyllie hundcenter utanför Malmö. Här har ägare Emma Norman och hennes personal drygt 40 dagishundar – allt från små som Jack Russell till lite större som Labrador och Boxer. Dagiset är i princip fullt, men trots hög efterfrågan väljer Emma Norman – till skillnad från många andra – att slopa kösystem.

– Alla hundar funkar inte på dagis, så vi vill välja ut rätt individer eftersom vi vill ha ett harmoniskt dagis, säger hon.

Enigt lagen får hundar inte lämnas ensamma en hel dag. Svenska Kennelklubben rekommenderar max fem timmar för en vuxen hund – något som troligen bidragit till en växande omsorgssektor för husdjur, säger Ulf Uddman, ordförande för Djurbranschens Yrkesnämnd, som undersökt branschens tillväxt.

När nämnden undersökte branschen 2016 hittades runt 1.300 hunddagis och pensionat i hela landet.

– Om man jämför mellan åren 2011 och 2016 såg vi en 30-procentig ökning av antalet företagare. Omsättningen i branschen är en miljard, och omfattar 4 000 hel- eller deltidsanställda.

TT har varit i kontakt med nio olika hunddagis från Malmö till Kalmar, Stockholm, Uppsala, Göteborg, Sundsvall och Örebro. Inget av dem har lediga platser. Storleken på köerna varierar från 10 ända upp till 200 hundar – och gäller det en hanhund i storleken större är det genomgående svårt att få plats överhuvudtaget.

Fullt med väntelista och hundar i kö har också Susanne Holmene i Kista som driver franchisekedjan Rasta Hunden sedan flera år.

– Oh ja, jag har haft de som stått ett par år i kö, berättar hon för TT.

På Hyllie hundcenter nosar en golden retriever lugnt runt i gruset i sällskap med en nyfiken mops. Det har blivit dags för aktivering och lek i den inhägnade rastgården. Emma Norman samlar en grupp hundar och berättar om sina planer på att bygga ut.

– Det är bra för hundarna att de slipper ligga hemma och ha tråkigt.

TT: När är branschen med hunddagis mättad?

– Kanske när det blir lågkonjunktur igen och folk tycker att det börjar kännas i kassan. En plats här kostar 2.900 kronor, och det är mycket för en del djurägare, det kan jag förstå. Men de prioriterar djuren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.