Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allt fler hushåll tror på fallande bopriser

Other: Foto: TT

Hushållens förväntningar på bostadspriserna fortsätter nedåt, enligt SEB:s boprisindikator. Det är fjärde månaden i rad som bankens boprisindikator pekar nedåt.

Trenden med fallande boprisförväntningar fortsätter. SEB:s månatliga mätningar visar att indexet faller med elva enheter från förra månaden, till 43. Det innebär att bankens boprisindikator fallit fyra månader i rad.

Av de tillfrågade tror 61 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 67 procent förra månaden, medan 18 procent tror på fallande priser, jämfört med 13 procent föregående månad.

”Det är en stor och snabb nedjustering av förväntningarna vi ser just nu. Månadens siffra är den lägsta sedan juni 2013 och fallet från rekordnivåerna i höstas (72 i september) signalerar en lugnare prisutveckling på bostadsmarknaden framöver”, skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Hushållen tror fortsatt att Riksbanken kommer att ligga lågt med styrräntan. Om ett år spår svenskarna att räntan ligger på 0,11 procent. I förra mätningen spåddes en ränta på 0,18 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.