Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt fler konsumenter väljer ekologisk mat

Intresset för ekologiskt ökar för fjärde året i rad.
Intresset för ekologiskt ökar för fjärde året i rad. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Svenskarnas intresse för ekologiska produkter blir allt större. 2011 ökade försäljningen för fjärde året i rad, visar en rapport från Krav som presenteras i dag.

Försäljningen av ekologiska produkter, där Kravmärkt står för 77 procent, ökade med 11 procent förra året. Det var fjärde året i rad som en ökning noterades, enligt en färsk studie från Krav som presenteras i dag.

Samtidigt började ytterligare 220 bönder att odla enligt Kravs regler, vilket innebär att de odlas utan kemiska bekämpningsmedel, inte innehåller några naturfrämmande tillsatser och ställer krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar samt klimatpåverkan.

Det samtidigt som antalet lantbruksföretag minskade med 1 600 totalt under 2011.

Totalt finns det nu 4 042 Kravcertifierade lantbrukare och runt 6 200 Kravmärkta produkter. Flest antal ekologiska lantbruk finns i Västra Götaland, 1 056 stycken.

De Kravprodukter som säljer bäst är mjölk, ägg och kaffe. En bubblare är färska kryddor som 2011 seglade upp på tio i topp listan över de Kravmärkta produkter som vi köper mest. Enligt Ica stod ekologiska kryddor för 40 procent av deras färska kryddmarknad.

Även matbröd, barnmat och alko­hol blev populärare som Kravmärkta produkter.

En Sifo-undersökning som genomfördes tidigare i mars visade att var femte konsument vill köpa mer Kravmärkt mat. Där framkom också att 53 procent köper Kravmärkt mat ibland och att 19 procent gör det så ofta de kan.

Över 4 000 certifierade bönder i Sverige

• Krav är en miljömärkning av ekologisk mat som ställer krav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. Kravcertifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser.

• Krav har funnits i 25 år.

• I Sverige är 4.042 bönder Kravcertifierade. Flest finns i Västra Götaland, 1.056, och minst i Norbottens län, 20.

• Runt 4 procent av den totala livsmedels­försäljningen är Krav- märkt. Allra mest köper vi Kravmärkta mejeriprodukter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.