Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allt fler Moderater kräver Wallströms avgång

Utrikesminister Margot Wallström får nu möta korruptionsmisstankar efter att hon hyrt lägenheten av Kommunal.
Utrikesminister Margot Wallström får nu möta korruptionsmisstankar efter att hon hyrt lägenheten av Kommunal. Foto: Henrik Montgomery

Allt fler moderater vill att Anna Kinberg Batra går på offensiven mot regeringen för att fälla Margot Wallström efter lägenhetsbråket med Kommunal. Kravet: Att lämna in en misstroendeförklaring mot utrikesministern för att tvinga fram hennes avgång.

Sedan det blev känt att Margot Wallström, S, har fått en hyreslägenhet i Stockholms innerstad av fackförbundet Kommunal har hennes agerande ifrågasatts. På söndagen gick Moderata ungdomsförbundet (Muf) ut och krävde att Moderaterna tillsammans med Alliansen skulle lämna in en misstroendeförklaring mot Wallström för att på så vis driva igenom hennes avgång.

Flera andra tunga moderater ställde sig under söndagskvällen bakom kravet, bland dem Christian Gustavsson som är M-ordförande i Östergötland.

Nu sällar sig även det tunga M-distriktet i Skåne till den skaran. Enligt Skånemoderaterna har Margot Wallström hamnat i en beroendeställning till en fackförening som inte är förenlig med uppdraget som utrikesminister. Avgår hon inte på eget initiativ eller på statsministerns måste riksdagen agera.

– Jag tror att väldigt många uppfattar den fördelen hon har fått som att hon faktiskt hamnar i en stor tacksamhetsskuld till i detta fallet Kommunal. Det menar vi hotar hennes oberoende som minister, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne till Aftonbladet.

Att avsätta Wallström verkar dock inte aktuellt. När statsminister Stefan Löfven, S, kommenterade bostadsaffären tog han sin utrikesminister i försvar, men sa att han hellre hade sett att hon skaffat lägenhet på annat sätt.

– Jag har fullt förtroende för Margot Wallström. Hon är en duktig utrikesminister. Bostadsfrågan hade kunnat skötas på ett annat sätt, men jag har fullt förtroende för henne, sade Löfven till DN på söndagen.

Inte heller moderatledaren Anna Kinberg Batra var villig att gå med på sina partikamraters krav på ett misstroendevotum mot utrikesministern.

– Margot Wallström verkar ha en sällsynt bra förmåga att ställa till det för sig, men jag tycker i dag inte att det är seriöst att väcka misstroende mot henne. Det är ett instrument att använda i väldigt extrema, egentligen politiska situationer, säger hon till Aftonbladet.

Stefan Löfven ville inte uttala sig om Wallströms agerande ska utredas av åklagare om det kan vara en muta. Det ville heller inte moderatledaren Anna Kinberg Batra men ser gärna att saken utreds ordentligt.

Muf och flera M-distrikt har även krävt att partiledningen ska gå fram med en gemensam budget för att fälla den rödgröna regeringen. Men inte heller det kravet får gehör hos Anna Kinberg Batra.

Rättelse 2016-01-18 09:04
Anna Kinberg Batra kräver inte att åklagaren utreder Wallströms bostadsaffär som det felaktigt uppgavs i en tidigare version, men vill att all information kommer fram.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.