Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt fler ungdomar får sommarjobb

Sommarjobbande ungdomar.
Sommarjobbande ungdomar. Foto: Marcus Ericsson / TT

I sommar räknar landets kommuner och landsting med att erbjuda feriejobb till minst 90 000 ungdomar, enligt en ny prognos från SKL. Det är en tredubbling jämfört med 2008.

Feriejobb har funnits i cirka tio år. Det som från början var en åtgärd för att sysselsätta sommarlediga ungdomar har nu även blivit en strategi för kommuner och landsting att locka framtida arbetskraft. De närmaste tio åren kommer vård, skola och omsorg att behöva omkring en halv miljon nya medarbetare.

– Kommunerna har insett att detta är ett sätt att väcka intresse för de arbeten som de erbjuder, säger Tor Hatlevoll, utredare på SKL, Sveriges Kommuner och landsting.

Vårens åttondeklassare och upp till och med de elever som avslutar andra året på gymnasiet är den grupp som kan få feriejobb. Vanligen är det sex timmar om dagen i tre veckor och en timlön som fackförbundet Kommunal rekommenderar.

Allt fler platser viks till vissa grupper, som ungdomar med sociala problem eller funktionshinder, särskoleelever eller nyanlända. Drygt hälften av årets feriejobb är öronmärkta för dessa.

– En konsekvens som flera större kommuner sett är att det blivit lugnare i många mer socialt utsatta områden där kommunen satsat på att ge ungdomar feriejobb under sommaren. De andra feriejobben är öppna för alla som är i rätt ålder. I vissa kommuner garanteras alla i en viss åldersgrupp feriejobb medan det är först till kvarn eller lottning bland ansökningarna i andra, säger Tor Hatlevoll.

De vanligaste feriejobben finns bland annat inom äldreomsorg, hemtjänst och barnomsorg. Flest feriejobb ges till unga som nu går ut ettan eller tvåan i gymnasiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.