Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/allt-fler-vill-binda-sina-lan-1/

Ekonomi

Allt fler vill binda sina lån

Foto: Magnus Hallgren

SEB:s boprisindikator är oförändrad i september jämfört med föregående månad. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har däremot ökat från förra månaden och ligger nu på sju procent.

TT Text

”Hushållens förväntningar på bopriserna är för närvarande en bra återspegling av hur marknadsutvecklingen faktiskt ser ut. En klar majoritet tror på stigande priser men vi är fortfarande ganska långt ifrån den glödheta situation vi hade för några år sedan”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat med en enhet jämfört med föregående månad och ligger på 57 procent. 19 procent tror samtidigt på minskade priser, en ökning med en enhet samtidigt som andelen som tror på oförändrade priser har sjunkit från 20 till 16.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan den andel som tror på stigande respektive fallande priser.

Av de tillfrågade är det nu tre procentenheter fler som planerar att binda räntan.

”Andelen som säger sig vilja binda räntan har ökat rejält från förra månaden. De flesta tror visserligen att räntan kommer att vara fortsatt låg men många har nog också noterat att skillnaden mellan rörlig och bunden ränta i dag är väldigt liten”, säger Jens Magnusson.

Läs mer: Bostadspriserna stiger brett men sakta 

Läs mer: Här är bankernas verkliga ränta  

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt