Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/allt-vanligare-att-insekter-saljs-som-mat-i-europa/

Ekonomi

Allt vanligare att insekter säljs som mat i Europa

Mjölmaskar som ska tillagas.
Mjölmaskar som ska tillagas. Foto: Ben Margot/AP

På söndag börjar en matvarukedja sälja insekter i vanliga livsmedelsbutiker i Storbritannien. För knappt 20 kronor kan man avnjuta krispiga syrsor med barbequesmak. Enligt experter är insekter framtidens mat och krypen räknas som föda i allt fler EU–länder. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

Sainsbury's blir den första stormarknadskedjan i Storbritannien som lanserar insekter till sina kunder som handlar i butik. Från och med söndag kan man till exempel köpa en påse rostade smaksatta syrsor för 1.50 pund (cirka 17 kronor), skriver Sky News. I reklamen föreslås att äta insekterna som snacks eller att strö dem över sallader, på nudlar eller tacos. 

Insekter har länge diskuterats som föda till människor. Fördelarna är flera, till exempel att de är proteinrika och har liten klimatpåverkan. Från många inom forskarvärlden framhålls insekter som framtidens mat. 

I Sverige är det fortfarande olagligt att sälja insekter som livsmedel, men flera länder inom EU har tolkat EU-reglerna annorlunda och tillåter uppfödning och försäljning av krypen. Exempelvis i Danmark har flera statliga och kommunala satsningar på uppfödning av insekter avsedda för föda påbörjats.

Förra året följde Finland efter och lättade på förbudet. En undersökning från Åbo universitet visade att 70 procent av finländarna var intresserade av insekter som föda, och hälften uppgav att de skulle köpa insekter om de fanns i mataffären, skriver Land

Brittiska företaget Eatgrub har haft ätbara insekter till försäljning på internet sedan några månader tillbaka. Den nya maten har fått blandat mottagande, skriver Sky News.

En kund gav betyget ett av fem möjliga: ”Min fästman sa att de inte smakade barbeque utan fisksås? Det var för dyrt också.”

En annan kund gav insektssnacksen full pott: ”Provade alla smaker och ÄLSKADE det - mycket godare än en påse chips. Kunde inte sluta äta dem!”.

EatGrubs ägare har länge försökt etablera insekter som föda i Storbritannien i flera år. I många asiatiska länder är det vanligt förekommande som livsmedel.

– Vi vill visa västvärlden att det är en hållbar och klimatsmart mat, som dessutom är god och inte bör förbises som ett bra mellanmål eller en ingrediens i matlagningen, säger Shami Radia till Sky News.