Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Allt vanligare med städhjälp hemma

Intresset för att ha städhjälp hemma ökar sedan det blev klart att rut-avdraget för hushållstjänster blir kvar. Men vad kostar städningen, vad brukar ingå och vilka är det egentligen som har städhjälp?

Sedan rut-avdraget infördes av regeringen och det blev halva priset på vita hushållstjänster har antalet svenskar med städhjälp ökat stadigt, och det är inte "damen på Östermalm" som är den typiska kunden.

Enligt de två största hemserviceföretagen Homemaid och Hemfrid är typkunden en barnfamilj med två arbetande föräldrar med medelinkomst som bor i en villa eller i ett radhus strax utanför någon av de större svenska städerna.

Barnfamiljerna är överskuggande den största gruppen, säger Marie-Louise Brundin, regionchef i Stockholm på Homemaid.

Städning är i dag mer kopplat till behov än till inkomst, enligt Åsa Andersson Antelli, vd för Hemfrid.

– Många är beredda att lägga pengar på städning och andra tjänster i hemmet för att få mer tid med familjen, säger Åsa Andersson Antelli.

Färsk statistik från Skatteverket visar att drygt 283.000 hushåll har nyttjat avdraget för hushållstjänster hittills i år. Förutom städning täcker det bland annat barnpassning och visst trädgårdsarbete. I snitt betalade hushållen drygt 4.000 kronor, efter skatteavdrag.

Efter att regeringen blev omvald och rut-avdraget därmed blir kvar i minst fyra år till märker Homemaid att fler nya kunder strömmar till. Störst är intresset i Stockholmsregionen.

– Efter valet har det varit mycket nya förfrågningar. Många väntade på besked om avdraget skulle finnas kvar och ville inte sätta i gång om det skulle tas bort. Nu går vi dessutom in i vår allra mest hektiska period på året med mycket julstädningar, säger Marie-Louise Brundin.

Det allra vanligaste är att köpa sig städning varannan vecka — framför allt dammsugning, dammtorkning, badrum och våttorkning av golv. Ungefär en tredjedel av kunderna vill även ha hjälp med tvätt och vissa vill även ha hjälp med att stryka kläder.

Snittkunden bor ofta i ett radhus eller i en villa köper ungefär 4—5 timmar städning varannan vecka, alltså ungefär 8—10 timmar i månaden. Det kostar kring 2.000 kronor i månaden efter skatteavdrag. Vissa väljer även att köpa till exempelvis trädgårdsskötsel eller barnpassning.

Fakta:Städpriser

Cirkapriser i månaden för städning varannan vecka, inklusive moms och efter skatteavdraget:

* En barnfamilj i en villa eller lägenhet på 140—180 kvadratmeter kan räkna med att få betala cirka 2.000—2.200 kronor.
* En barnfamilj i en villa/lägenhet på 100—140 kvadratmeter : Drygt 1.600—1.900 kronor.
* Ett par i en 60—100 kvadratmeter stor lägenhet: Omkring 1.200—1.500 kronor.
* Kostnaden varierar bland annat beroende på hur många barn det är i familjen, om man har husdjur och hur många badrum man har.
* Kostnader som kan tillkomma är bland annat: inställelseavgift på cirka 300 kronor i månaden och engångsavgift för städmaterial på cirka 500—700 kronor.

Källa: Hemfrid, Homemaid

Fakta:Städning för miljarder

* Från 1 juli förra året dras avdraget för hushållsarbete av direkt på fakturan. Kunden betalar alltså hälften av vad till exempel städningen egentligen kostar. Det företag som har utfört arbetet ansöker sedan om utbetalning från Skatteverket.
* Fram till 15 november utnyttjade 283.408 hushåll avdraget. Totalt har Skatteverket betalat ut drygt 1,1 miljarder kronor till företagen hittills i år, vilket innebär att det har köpts hushållstjänster för dubbelt så mycket.
* I snitt handlade det om utbetalningar på 4.033 kronor per hushåll.

Källa: Skatteverket

Fakta:Rot- och hushållsavdrag

* För hushållsarbete, till exempel städning, barnpassning eller trädgårdsarbete, och för rot-arbete, till exempel renovering, går det att få skattereduktion.
* Den som köper någon form husarbete för upp till 100 000 kronor per år behöver bara betala hälften av arbetskostnaden till företaget som utför arbetet.
* Företaget skickar sedan in en faktura till Skatteverket, som betalar ut den andra hälften till företaget.
* Skulle det sammanlagda beloppet överstiga 100 000 kronor får man betala kvarskatt.
* För att få skattereduktionen krävs det att man har en inkomst i Sverige. Det går till exempel inte att nyttja avdraget om man arbetar i Köpenhamn men bor i Malmö.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.