Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allvarlig kritik riktas mot AF

De nya sanktionsreglerna för arbetslösa med aktivitetsstöd har inneburit ett smärre kaos på arbetsförmedlingarna. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ser i en fördjupad studie allvarliga brister i hanteringen.

För snart ett år sedan infördes nya rapporteringsregler även för personer som deltar i olika arbetsmarknadspolitiska program och som får aktivitetsstöd. Sedan tidigare hade öppet arbetslösa under stort rabalder tvingats skicka in aktivitetsrapporter till Arbetsförmedlingen (AF) varje månad för att få ut sin a-kassa.

IAF konstaterar att Arbetsförmedlingens enhet för ersättningsprövning drunknande i ärenden, 42.000 mot förväntade 15.000, vilket skapat stora problem i ärendehanteringen för dem med aktivitetsstöd.

Bland annat förlorade många programdeltagare på felaktiga grunder rätten att fortsätta gå i programmet. Många har fått en hårdare sanktion än vad reglerna angett. Dessutom är det oförklarligt stora skillnader mellan hanteringen på landets arbetsförmedlingar.

IAF kräver nu en åtgärdsplan av Arbetsförmedlingen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.